Mali ponudio novo rešenje frilenserima, ali neće važiti za sve

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali ponudio novo rešenje frilenserima, ali neće važiti za sve

  Prilikom predstavljanja novog ekonomskog paketa mera pomoći za građane i privredu, ministar finansija Siniša Mali osvrnuo se i na frilensere.

  Porezi ne mogu da se otpišu

  Iako su razgovori između frilensera i predstavnika država prekinuti, Mali kaže da se sve veći broj frilensera javlja u filijale Poreske uprave i prihvataju ili da plate ono što duguju ili da sačekaju izmene Zakona o porezu na dohodak građana kako bi svoje obaveze izmirili pod nešto povoljnijim uslovima.

  „Hoću svima da bude jasno, pružili smo maksimalno koliko smo mogli, dve nedelje su predsednica vlade, moj tim, PU posvetili njima i razgovorima sa njima. Mi ne možemo da prihvatimo mogućnost da se porezi tek tako otpišu i da se ne plate, pogotovu za one koji su se kladili preko interneta, pa zaradili milione pa sad neće da plate porez. Ili imate jednog gospodina koji je svoju luksuznu nekretninu izdavao pa je 500.000 evra zaradio, pa kao on je frilenser da ne plaća porez. Sa njima nećemo da razgovaramo“, rekao je ministar finansija.

  Dođe 3.000 EUR za 10 godina

  Istakao je da su razgovarali oko toga kako da se ljudima koji su socijalno ugroženi, koji su zarađivali do 200 evra mesečno, omogući da poreske obaveze ispoštuju po što povoljnijim uslovima.

  „Za onoga ko duguje, ljude koji su zarađivali do 200 evra mesečno, koji duguju 5.000 evra za proteklih pet godina kroz izmene Zakona o porezu na dohodak ta obaveza se smanjuje na 3.000 evra, a kada se podeli na 10 godina to je onda rata od 26 evra mesečno, dakle 3.000 dinara mesečno“, kaže Mali.

  Najavio je i da će se do kraja godine izaći sa novim zakonom o fleksibilnim oblicima zapošljavanja kako bi se rešio status frilensera.

  Uvek postoji neko opravdanje ako niste plaćali porez, neko vam nije rekao, niste znali,… Ali uređena, ozbiljna država ne može da oprosti takav dug. Ali smo maksimalno uradili da im izađemo u susret da što fleksibilniji budemo na što duži rok bez kamate. Tu onda ulazite u rizik, ako oni nemaju kamatu, ako se njima na 10 godina dug daje na rate, a što ne možemo i mi ostali. Stavljamo u veoma nezgodan položaj 2,2 miliona građana Srbije koji plaćaju porez“, kaže ministar Mali.

  Usvojen treći PAKET POMOĆI vredan 249,4 mlrd. RSD

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milan

   I dalje se plansira ova lazna ponuda sa neistinitim informacijama. Evo prosledicu moju racunicu i ovde. Primanje od 200e mesecno u proseku... Samo radi te analize, ukoliko je osoba zaradjivala po 200e od 01.01.2015. do danas, to je 74 meseca zakljucno sa februarom, tj. ukupna zarada od 14,800e za poslednjih 6 godina i 2 meseca. Potrazivanja drzave po ovoj "fantasticnoj" ponudi su placanje 31,8% celokupnog iznosa dugovanja sto iznosi 4,704.4 eura, koje kada se podele na 10 godina, odnosno 120 rata, iznosi 39.22 eura na mesecnom nivou, sto nije 3,000 dinara kako je navedeno u tekstu, nego 39,22 eura * 117,58 (srednji kurs eura na danasnji dan) = 4,611 dinara (mesecna rata na deset godina OD KOJE NE DOBIJAJU NISTA) Sa druge strane, ukoliko taj frilenser nastavi da privredjuje tu sumu od 200eura mesecno, sto je 23,516 dinara, on je duzan da plati tu ratu od 4,611 dinara kao i jos 31,8%, odnosno 7,478 dinara, na osnovu potrazivanja Vlade za nadalje, za sta se uveliko sprema Zakon. Prema tome, "dugovanja" svakom meseca bi bila 12,089 dinara od zarade od 23,516 dinara, i toj osobi bi ostalo 11,427 dinara za zivot!!! Tacnije, vise od polovine svojih primanja bi osoba morala da daje, NI ZA STA!!! E to je ponuda nase drzave. Zaradis crkavicu od 200e, a ostaje ti 11,427 sto je manje od 100e za zivot, narednih 10 godina!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE