Malim firmama omogućiti finansiranje iz nebankarskih izvora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Malim firmama omogućiti finansiranje iz nebankarskih izvora

  Potrebno je bolje rešenje za finansiranje mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji gde ona stvaraju samo 32 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok u Mađarskoj, Hrvatskoj, Češkoj i druge daju 50 do 60 odsto, rekla je direktorka američke Agencije za razvoj (USAID) Dragana Stanojević.

  Ona je, na okruglom stolu o nebankarskim izvorima finansiranja Projekta USAID za bolje uslove finansiranja, rekla da je za brži ekonomski razvoj Srbije neophodno kreditno podstaći poslovanje MMSP koja čine 99,5 odsto ukupnog broj kompanija i usvojiti zakon o nebankarskim finansijskim institucijama.

  “Mikro, mala i srednja preduzeća u Srbiji gde radi 65 odsto zaposlenih, teško dobijaju bankarske kredite pa bi donošenje tog zakona omogućilo da dođu do novca za finansiranje i razvoj poslovanja”, rekla je Stanojević.

  Anketa koju je u 1.000 preduzeća sproveo USAID u Srbiji pokazala je da 68 odsto preduzeća ne koristi pozajmice, a 87 odsto ispitanika se izjasnilo da koriste novac iz sopstvenih izvora.

  Po proceni Evropske investicione banke (EIB), kako je saopšteno na skupu, na svakih 100 miliona evra uloženih u mikro, mala i srednja preduzeća, BDP se povećava za 150 miliona evra.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da “desetak godina u Srbiji traje rasrava oko toga da li da se dozvoli poslovanje nebankarskih finansijskih institucija i ništa nije rešeno jer privrednici ne vrše pritisak na političare da donesu odgovarajuće zakone”.

  On je dodao da nije tačno da te institucije nose veće rizike od banaka. “Rizici postoje kao i kod banaka, ali su gubici manji u slučaju da se pozajmice ne vrate”, rekao je Arsić.

  Sandra Rodić, stručnjak Projekta USAID za bolje uslove finansiranja, istakla je da bi usvajanje Zakona o nebankarskim finansijskim institucijama omogućilo da se u periodu od četiri godine plasira oko 870 miliona evra mikrokredita u domaću privredu.

  To ulaganje bi, prema njenim rečima, otvorilo 100.000 radnih mesta u Srbiji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE