MALINARI NEMOĆNI: Bezobrazno NISKA CENA, država da reaguje na ucenu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MALINARI NEMOĆNI: Bezobrazno NISKA CENA, država da reaguje na ucenu

  Predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović kazao je da su otkupljivači ponudili cenu od 100 dinara po kilogramu tog voća, što je neprihvatljivo, i pozvao predstavnike vlasti da spreče takvu ucenu.

  On je za Betu rekao da je stručna komisija, u čijem je formiranju učestvovala i Vlada Srbije, utvrdila da najmanja proizvodjačka cena, pre nego što je nevreme uništilo značajne količine roda, ne sme biti manja od 140 dinara.

  “Sneg, grad i obilne padavine u četiri navrata ovog proleća uništavali su malinu u Zlatiborsko-moravskom okrugu, a juče popodne i u Ivanjičkom kraju, i po peti put, jer je padao grad, srećom kratkotrajno, umanjili su prinose i do 80 odsto, pa će biti teško od preostalog roda izvući prihod koji bi pokrio bar deo troškova”, rekao je Radović.

  Dodao je da je tako “niska ponudjena cena od 100 dinara samo dolivanje benzina na vatru”.

  “Molimo državu i otkupljivače da realno sagledaju situaciju u kojoj su se, posebno ove godine, našli proizvodjači malina i kupina”, rekao je Radović.

  Proizvodjač malina i kupina iz Bogatića Milenko Nešić rekao je da “cena od 100 dinara nije niska nego bezobrazno niska”.

  “Manipulišu nama kao da traže da im uz predate maline još i doplatimo to što smo cele godine radili”, rekao je Nešić.

  U Srbiji se, prema njegovim rečima, svake godine smanjuje prinos malina i kupina jer “izvozni lobi koji hoće da otkupi to voće za bagatelu ucenjuje, pa proizvodjači nemaju finansijskih mogućnosti da posle berbe prehrane i zaštite sadnice zbog čega iz godine u godinu pada prinos i ubrzano se gasi ta proizvodnja”.

  “Pprosečan prinos malina 1986. godine bio 15 tona po hektaru, 1998. godine je pao na osam tona, 2007. spustio se na oko pet tona, a ove godine će biti dobro ako bude i četiri tone”, rekao je Nešić.

  Ove sezone samo branje kilograma maline, pod uslovom da se nadje radna snaga, koštaće, kako je rekao, oko 70 do 80 dinara, pa kilogram ne sme da košta manje od 180 do 190 dinara.

  On je kazao da ni proizvodjačka cena koju je utvrdila komisija od oko 140 dinara po kilogramu nije realna, posebno kada je ponuda maline mala kao ove godine kada je nevreme uništilo rod.

  “Otkupljivači će potpuno uništiti proizvodnu malina i kupina, 27 godina uzgajam maline, a 30 kupine. Kupine su zasadjene na površini od hektar zemlje, a prošle godine sam odustao od branja jer je kilogram koštao 40 dinara”, rekao je Nešić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tom Tom

   Jagoda 100 din Trešnja 100 din Sada i malina 100 din Da li je ovo sve slučajnost ,narode vreme je za ustanak

   • Mrmotsremački

    Tome , masčorčino stara ti plati i hiljadu din/Kg. Ja kao i Džeri ne mogu da platim ni šljivu ranku za voće.

  • Mirjana

   Sram vas bilo zelenaši i ubice Srbije, znate li vi za Boga? Otimate decenijama, krvlju se sirotinje napijate. Platićete, ali mnogo više od 100 dinara, znate li za “Božije pravilo” da se kazna vraća potomstvu i da niko nije ostao nekažnjen. Bednici.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE