Malinari opet na ulicama, razlog isti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Malinari opet na ulicama, razlog isti

  U Ivanjici je u subotu održan protest malinara Zlatiborskog i Moravičkog okruga, koji traže da akontna cena maline prati rast izvozne cene ovog voća.

  Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da hladnjačari ne poštuju dogovor postignut na sastanku u Vladi Srbije.

  “Hladnjačari ne povećavaju otkupne cene sa sadašnjih 120 do 160 dinara na traženih 220 po kilogramu, iako su izvozne cene prema podacima Uprave carina od 2,1 do 3,8 evra. Otkupljivači i izvoznici ponovo pokušavaju da izigraju malinare i zato tražimo da se u rešavanje problema uključi predsednik Srbije”, poručio je Radović.

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je tržište, a ne država, to koje određuje cenu maline. “Mi smo uradili sve što smo mogli, razgovarali sa hladnjačarima nebrojeno puta, uspeli da tu cenu koliko toliko podignemo, iako sami nismo zaduženi za to”, kaže Nedimović.

  Radović napominje da je na poslednjem sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da se krajem avgusta isplati akontna cena malina od 180 do 190 dinara,a da se razlika do 1,83 evra isplati do marta naredne godine, kada se očekuje najbolja izvozna cena.

  Zbog toga, ističe Radović, Asocijacija malinara traži novi sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije da bi ponovo razgovarali o obećanjima koja nisu ispunjena. Malinari traže i da predsednik države Aleksandar Vučić odloži donošenje zakona o plaćanju doprinosa za penzijsko osiguranje sezonskim radnicima.

  “Zahtev Asocijacije malinara Srbije je da se donošenje tog zakona odloži dok se ne obezbede uslovi među kojima je zaštita proizoda po poreklu i dok tržište ne obezbedi odgovarajuća cene malina”, kaže Radović.

  Malinari su sa protesta u Ivanjici poručili da će, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, proširiti proteste po gradovima Srbije.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE