Malinari prete i obustavom berbe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Malinari prete i obustavom berbe

  Na protestu upozorenja u Arilju oko 1.000 malinara nagovestilo da ako se otkupna cena od 100 do 120 dinara ne udvostruči, uslediće obustava berbe i blokade hladnjača i saobraćajnica.

  Ako bismo pristali na ucenu i malinu poklonili, sezonu bismo završili na prosjačkom štapu, a “brend” po kome smo širom sveta poznati monopolisti i tajkuni bi potpuno uništili.

  Bolje je obustaviti berbu i ne vraćati dug za repromaterijal koji smo preuzeli od otkupljivača. Povući ćemo ih tako sa sobom, kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača jagodičastog voća “Malinari Srbije”, koja okuplja oko 50 udruženja.

  “Očigledno je da tajkuni diktiraju cenu, jer je nemoguće da je prošle godine kilogram malina koštao od 200 do 220 dinara, a ove 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji u proseku za 40 odsto, a prepolovljen je i u Evropi i svetu”, kaže Radović.

  Malinari ističu da je trenutna cena ne pokriva ni troškove jer je, kako kažu, proizvođačka cena kilograma maline evro i osam centi.

  Za nekoliko dana će početi špic berbe. U prethodnim sezonama samo je u ariljskom, užičkom, požeškom i ivanjičkom kraju bilo angažovano oko 20.000 berača. Uz ponuđenu cenu, malinari ovaj put neće moći da svakome od njih isplate 2.000 do 3.000 dinara dnevno, uz hranu i krov nad glavom.

  Država ni uoči ove berbe nije našla rešenje za pravičnu raspodelu malinarskog profita.

  Proizvođači maline godinama unazad sa državom pokušavaju da reše svoje probleme. Svake godine ponavljaju se razgovori o sprečavanju monopola, utvrđivanju geografskog porekla maline i njenom proglašavanju za strateški proizvod…

  U praksi, izuzimajući subvencije, nije učinjeno ništa. Kao rezultat, dobijena je otkupna cena dvostruko niža od prošlogodišnje.

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u utorak, 20. juna razgovarati sa predstavnicima Udruženja proizvođača malina da bi se rešili problemi u vezi s otkupnom cenom i sprečilo narušavanje tržišta.

  On je rekao da Ministarstvo poljoprivede ne može da određuje cenu malina, ali da može da preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela da “reaguje na terenu i završe priču oko malina”.

  Izvor: Novosti, Danas, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE