Manipulacija motivacijom ili motivacija manipulacijom?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Manipulacija motivacijom ili motivacija manipulacijom?

  Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

  Ako nas prijatelj nagovori da pređemo reku čamcem, uprkos strahu od vode i činjenici da nismo dobar plivač, da li je to motivacija ili manipulacija? Ako bezbedno pređemo na drugu obalu, da li ćemo to nazvati motivacijom? Odnosno, ako upadnemo u vodu, da li ćemo to nazvati manipulacijom? Ako bezbedno pređemo reku, nećemo reći da nas je druga strana izmanipulisala, već da nas je motivisala.

  I manipulacija i motivacija su vrsta duhovnog odnosno psihološkog dejstva. U čemu je razlika? Razlika je u namerama osobe. Motivacija pomaže i podstiče ljude da postupe po sopstvenoj želji, potrebama i volji. Sa druge strane, manipulacija podrazumeva da se druga strana navede da govori ili postupa po volji manipulatora. Motivacija je podsticanje (ohrabrivanje) osobe da uradi ono što ona želi, a manipulacija je uveravanje osobe da uradi ono što želi manipulator, iako je to na štetu izmanipulisane strane. Profesionalni manipulatori dejstvuju tako da mi pomislimo kako su naši stavovi, reči i dela proizvod sopstvene volje i sopstvenog izbora.

  Pored toga, manipulacija ne podrazumeva obmanu? Obmana je kada nas neko pita za put za Kopaonik, a mi ga lažno uputimo za Zlatibor. Manipulacija je kada taj neko namerava da ide na Kopaonik, a mi izvedemo tako da na kraju poželi  da ode na Zlatibor.

  Na kraju je važno napomenuti da manipulacija za posledicu ima rezultat kojim smo nezadovoljni i osećamo se kao da smo na gubitku, dok motivacija za posledicu ima rezultat kojim smo zadovoljni i koji podstiče  osećaj dobitka.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE