MANJAK RADNIKA, taj ključni problem Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MANJAK RADNIKA, taj ključni problem Srbije

  Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije sa kojima je razgovarala o tome kako ostvariti dinamičniji i održivi privredni rast.

  Ana Brnabić je za Tanjug posle sastanka rekla da je nedostatak radne snage u ovom trenutku ključni problem u Srbiji.

  Premijerka je na sastanku predstavila mere na kojima Vlada radi, među kojima je najvažnije uvođenje dualnog obrzovanja što su, naglašava, kompanije pozdravile.

  Kompanije smatraju, dodaje premijerka, da je dualno obrazovanje jedna od najboljih i najpraktičnijih stvari u reformi sistema obrazovanja u poslednjih nekoliko decenija, te najavila dalje širenje, odnosno uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove.

  “Mi smo takođe učili od drugih država tako da smo značajno liberalizovali naše radne dozvole. Promenili smo ove godine i Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca. Uvodimo tu elektronski sistem za izdavanje radnih dozvola. Tako da ćemo i mi imati mnogo fleksibilniji sistem”, kaže predsednica Vlade.

  Očekuje i da će, pored uvođenja dualnog obrazovanja, u Srbiji biti veći priliv kadrova. “Nadamo se zbog svega što radimo i da će što veći broj ljudi da se vraća u Srbiju”, rekla je Brnabićeva.

  Upitana koliko su zabrinjavajući podaci o nedostaku radne snage u Srbiji, Brnabićeva je rekla da, nažalost, država nema dovoljno podataka da bi se tačno razumele razmere tog problema.

  “S jedne strane imate nezaposlenost koja je sada oko 11 odsto, duplo manja nego 2012. i 2013. godine, ali ako poredite sa EU i dalje smo zemlja u kojoj je relativno visoka nezaposlenost. Imamo relativno visoku nezaposlenost, s druge strane privreda ima problem radne snage”, navodi premijerka.

  Dodaje da moraju da se ukrste ta dva podatka kako bi se uvidelo kako može da se pomogne ljudima da lakše nađu posao jer su, navodi, privredi očigledno potrebni kadrovi.

  Navela je da će se sagledati da li pored klasičnog, formalnog obrazovanja može da se učini još nešto u sistemu nefomalnog obrazovanja otvaranjem trening centara i prekvalifikacijama.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE