Mašine već mogu da "prepolove" rad

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mašine već mogu da “prepolove” rad

  Automatizacija rada već godinama tinja kao egzistencijalna pretnja radnicima, a svaka nova studija dodatno raspiruje strepnju da će ih roboti, mašine i veštačka inteligencija zameniti na radnom mestu.

  Prema najnovijem izveštaju svetske konsultantske kompanije Mekinsi, budućnost poslova i automatizacije nije baš ugrožena kao što to neki zamišljaju.

  U ovom trenutku, 51 odsto radnih aktivnosti može biti automatizovano sadašnjom, postojećom tehnologijom, tvrdi se u izveštaju.

  Međutim, kako tvrde u Mekinsiju, ovo ne znači da polovina poslova može biti automatizovano, već zadataka, odnosno aktivnosti na radnom mestu, s obzirom na to da mnoga zanimanja predstavljaju “mešavinu” svakodnevih, prostih i složenih segmenata rada.

  Mašine su odlične za unapred predodređene zadatke, poput ponavljajućeg fizičkog rada ili obrade podataka, čime su najviše “pogođena” zanimanja poput maloprodaje, prehrambenog sektora i proizvodnje.

  Ako se uzmu u obzir svi podaci, računica kaže da 51 odsto radnog vremena na ovim “ugroženim” radnim mestima vuče 2,7 biliona dolara u platama.

  Ipak, u Mekinsiju navode da će većina zanimanja biti promenjena, a ne zamenjena tehnologijom, predviđajući da takav scenario ne bi trebalo da se realizuje pre 2055. godine, sa odstupanjima od plus minus čak 20 godina, u zavisnosti od ekonomskih uslova.

  U zaključku izveštaja budućnost neće obeležiti distopija sa masovnom nezaposlenošću, sugerišući da će se buduća radna snaga, nakon tehnološkog proboja, suočiti sa izraženo nezasićenim tržištem rada.

  Potražnja za radnom snagom u mnogim razvijenim zemljama biće daleko veća od ponude. Automatizacija će moći dovoljno da pogura produktivnost zemalja kako bi postigle projektovani rast BDP u idućim decenijama. To bi moglo i više nego dovoljno da kompenzuje demografske promene koje bi usporile ekonomski napredak, navodi se u izveštaju kuće Mekinsi.

  https://www.bizlife.rs/biznis/edukacija/buducnost-su-nerutinski-kreativni-poslovi/

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/amazon-prvi-put-dronom-dostavio-robu/

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE