Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

MASKE zapušile kanalizaciju: Da se podsetimo šta sve NE SMEMO da bacamo

U Zagrebu je zbog bacanja dezinfekcijskih maramica, rukavica i maski u kanalizaciju, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda moralo da se očisti ručno, a stradala je i pumpa, javljaju Zagrebačke otpadne vode, prenosi Index.

Iz ZOV-a su javnosti poslali saopštenje u kom građane mole da maske i rukavice ne bacaju u kanalizaciju jer to stvara velike probleme.

„Vreme karantina je zbog pandemije koronavirusa bilo, a i još uvek je, nezamislivo bez naših novih „rekvizita” koji naš štite od virusa, maski, rukavica, dezinfekcijskih maramica, jednokratnih odela i slično. Ipak, dok nas s jedne strane štite, s druge strane zbog ljudske nepromišljenosti mogu da uzrokuju drugu vrstu problema”, navodi se.

Oni kažu da se problem pojavio na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba 1. maja 2020. a uzrok oštećenja je bilo lako utvrditi – velike količine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica su se omotale oko rešetki i u pumpama, a kako dodaju, reč je o materijalima koji su teško razgradivi.

Objavili su šta sve ne sme da se baca u toalet: vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice, respiratorne maske, rukavice od lateksa, odeću, čarape, krpe za čišćenje, pamuk, štapiće za uši, vate, pelene za jednokratnu upotrebu, brijače i druge plastike, pesak za životinje, lekove, prazne kutije i ambalaže, iskorišćena ulja, antifriz, lakove, razređivače, pesticide.

Izvor: Index.hr

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE