Masovno prihvaćen MORATORIJUM, samo 6% nastavlja otplatu KREDITA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Masovno prihvaćen MORATORIJUM, samo 6% nastavlja otplatu KREDITA

  Mogućnost da se privremeno zaustavi otplata obaveza prema bankama naišla je na veliko interesovanje građana Srbije, a isto važi i za privredu.

  Udruženje banaka Srbije saopštilo je da se za moratorijum odlučilo 94 odsto građana koji imaju obaveze prema bankama, dok je nepunih 6 odsto izričito tražilo da nastave sa otplatom.

  „Vrlo slično su reagovala i preduzeća. Za moratorijum se opredelilo 92,9 odsto firmi, a 7,1 odsto izjasnilo se da želi i dalje da plaća svoje obaveze. Firme koje su odlučile da nepromenjeno plaćaju obaveze ka bankama su veće kompanije, tako da one čine oko 30% ukupne kreditne zaduženosti privrede“, izjavio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

  Ovi podaci su zbirni, predstavljeni su na nivou čitavog bankarskog sektora. Kada se posmatraju banke pojedinačno procenti variraju, ali ne u većoj meri.

  „Iz ove statistike vidimo da su ljudi želeli da budu oprezni i da su smatrali sigurnijim da se odmah opredele za moratorijum, umesto da čekaju dalji razvoj situacije. S obzirom na politiku plata u državnim i javnim službama i uz mere pomoći za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, imamo razloga za optimizam i veru da platežna sposobnost neće biti ozbiljnije ugrožena“, dodao je Vasić.

  Ukupna suma na koju se odnosi moratorijum iznosi oko 2 milijarde evra, što je podrška bankarskog sektora građanima i privredi da savladaju otežane uslove svakodnevnog života i poslovanja, koji su izazvani epidemijom Covid-19.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE