Mažić je jači od fudbalske mafije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mažić je jači od fudbalske mafije

  Piše: Milenko Vasović

  On je primer da ni srpska fudbalska mafija nije svemoguća. Njega nisu uspeli da stave pod kontrolu, da upregnu u prljave poslove, da kupe i ucenjuju. On je odoleo i dilerima droge zvanim navijači i trgovcima robljem maskiranim u fubalske funkcionere.

  On je Milorad Mažić, fudbalski sudija kome skida kapu ceo svet. Čovek koji je na najbolji način predstavljao Srbiju na svetskom prvenstvu u fudbalu čiji je kraj baš ovog vikenda. Za razliku od nekih koji su nosili dres sa državnim grbom i besciljno tumarali ruskim prostranstvima, a sve brojeći obećane milione.

  Mažić je nešto poput legendarnog Italijana Pjerluđija Koline. Samo što je njegov put do zvezda bio mnogo teži, jer fudbal u Srbiji nije na nekoj ceni. Često smo van velikih takmičenja, redovno smo na spisku kažnjenka FIFA i UEFA, nemamo sezonu bez skandala. Nemamo ni trenere poput Boškova ili Miljanića, a mnoge klubove vode ljudi kojima je mesto iza rešetaka.

  Mažić je, međutim, uspeo uprkos svemu. Uspeo je zato što je vaspitan, zato što se javlja komšijama na ulici, zato što je vredan, i zato što je radio na sebi. Vežbao, čitao i učio… I da nije sudija svetskog glasa bio bi isto tako uspešan u nečem drugom.

  Uspeo je i zato što nije podlegao ološu. Nije se dodvoravao, nije svirao penale za novac. Nije se libio da prekine utakmice zbog uvreda, rasizma i kojekavih drugih gadosti. Uspeo je zato što je želeo da uspe, a kad to iskreno želiš onda se cela vasiona upregne da ti pomogne.

  Koliko su ga u rođenoj Srbiji saplitali najbolje svedoči nekoliko probranih citata: “Mažićevo suđenje, u Vojvodini su označili kao “tendenciozno i pristrasno”; “Prst u oko Zvezdi i direktan pokazatelj sprege FSS i Partizana”; “Mažiću ustašo”, skandalozni povici grobara za najboljeg srpskog arbitra!

  Ne treba sumnjati da će biti i dalje onih koji će zbog svog šićara provlačiti Mažića kroz blato. I to baš oni koji ga sad veličaju ili sebi pripisuju zasluge za njegov uspeh. Nećemo na to dugo čekati, zato što smo mi takvi. Zato što već ima pokvarenjaka koji i Novaku Đokoviću drže lekcije iz nečega. Valjda da bi mu oborili rejting, jer niko ne može biti iznad, znate već koga.

  Ovaj čestiti čovek iz Vrbasa pokazao nam je da se i iz malog mesta može praviti svetska karijera. Ako si posvećen tome, naravno. On je ove sezone već imao zvezdane trenutke. Sećate se finala Lige šamiona između Liverpula i Reala. To je san svakog sudije, baš kao i finale svetskog prvenstva koje mu je izmaklo zbog propozicija. Ali njemu je i pre finala stigla “medalja” od komšija Hrvata koji su izjavili da bi želeli da najbolji sudi finale, a to je Mažić.

  Stizala su njemu tokom karijere razna priznanja, I još će, ali verovatno mu je, kao i svakome, najdraže ono od rodnog grada – Oktobarska nagrada Vrbasa.

  Zašto je Mažić poseban? Možda je najbolji odgovor na to pitanje dao on sam u poruci mlađima. Po njemu put do uspeha je “Časnost u borbi sa drugima. Verovanje u sebe. I ono što je možda najteže – biti pošten prema samom sebi”. Bravo!

  Izvor: BIZLIfe

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE