Medvedev na srpskom štandu: Sporazum sa EAEU pa da popijemo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Medvedev na srpskom štandu: Sporazum sa EAEU pa da popijemo

  Srbija je zemlja partner na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi “Zlatna jesen”, a srpski štand posetio je ruski premijer Dmitri Medvedev.

  Nakon otvaranja sajma, Medvedev i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović su obišli srpski štand na kojem je predstavljeno osam srpskih kompanija — Zlatiborac, Karneks, PDM Agro-frut, Sirmijum frut, Agroeksim, Premijer rakija, Agro papuk i Evro kalem.

  Nedimović je informisao Medvedeva da izloženo voće iz Srbije pripada bescarinskom režimu koji naša zemlja ima sa Rusijom, dodajući da će krajem oktobra i rakija biti deo bescarinskog režima.

  “Ovo je voće iz Srbije koje stiže na vitrine vaših marketa”, rekao je Nedimović Medvedevu tokom obilaska srpskog štanda.

  Pokazujući Medvedevu srpsko voće — jabuke, kruške, nektarine i šljive, od kojih se, između ostalog, pravi rakija, Nedimović je rekao: “Za deset dana, kada budete u Beogradu, potpisaćemo sporazum o fitosanitarnim merama.”

  “I u to ime ćemo popiti rakiju”, sa osmehom je odgovorio Medvedev.

  Srpski ministar rekao je da će krajem oktobra Srbija potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom (EAEU), koji će podrazumevati i slobodnu prodaju rakije na toj teritoriji.

  Rusija je značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje je u stalnom porastu, a o tome govori i podatak da je ukupna razmena 2018. veća za 3,5 odsto u odnosu na razmenu 2017. godine.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE