Mek Donalds izgubio prava na znak "Big Mac" u EU - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mek Donalds izgubio prava na znak “Big Mac” u EU

  Američki lanac restorana brze hrane Mek Donalds (McDonald’s) izgubio je prava na zaštitni znak “Big Mac” na području Evropske unije, nakon što su evropski regulatori doneli odluku u korist irskog lanca Supermac’s, prema kojoj će ime “Big Mac” u EU moći koristiti i druge firme, uključujući i Mek Donalds.

  Presudom, koju je Rojtersu dostavio Supermac’s, ukinuta je registracija zaštitnog znaka Mek Donalds, pri čemu se navodi da najveći svetski lanac brze hrane nije dokazao njegovu izvornu upotrebu.

  Zavod EU za intelektualnu svojinu (EUIPO) još nije komentarisao slučaj, a za komentar nije bio dostupan ni Mek Donalds, koji još ima pravo da uloži žalbu na odluku, piše Rojters.

  Odluka dopušta drugim firmama, kao i McDonald’su, da koriste ime “Big Mac” u EU.

  Iz Supermac’sa kažu da sada mogu proširiti poslovanje u Velikoj Britaniji i Evropi. Navode da nikada nisu imali proizvod naziva “Big Mac”, ali da je Mek Donalds koristio sličnost dva imena kako bi blokirao širenje irskog lanca.

  Osnivač irskog lanca Pat McDonagh izjavio je da je ovo velika pobeda u nastojanjima za ukidanjem zaštitnog znaka Big Mac, koji postoji od 1996. godine.

  “Ovo je velika pobeda za poslovanje generalno. Ona sprječava veće kompanije da ‘zlostavljaju zaštitnim znakovima’ tako što ih gomilaju, a ne koriste”, kazao je McDonagh.

  Profesorka prava na Unverzitetu Connecticut Willajeanne McLean kaže da je istorijski gledano Mek Donalds bio “krajnje parnički nastrojen” u području zakona o zaštitnim znakovima, te kako svoje sporove obično ne gubi.

  Primera radi, 1993. Mek Donalds je dobio sudski spor kojim je sprečio stomatologa u Njujorku od prodaje usluga pod nazivom “McDental”. Nadalje, 2016. američki lanac sprečio je pokušaj singapurske firme da registruje zaštitni znak “MACCOFFEE” na području EU.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE