Menjačnice pod "softverskom" kontrolom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Menjačnice pod “softverskom” kontrolom

  Narodna banka Srbije kroz promenu softvera sprečila da menjači drastično zarađuju na kursnim razlikama, pišu Novosti.

  Najviši kurs evra u menjačnicama u Srbiji u petak je mogao da bude 119,94 dinara, a najniži 116,98 dinara. I da je neki menjač poželeo da “probije” ove granice i zaradi više na otkupu i prodaji stranog novca, to ne bi mogao da učini.

  Narodna banka je sprečila, kroz izmene kompjuterskog programa u menjačnicama, da prodajni kurs bude viši, a kupovni niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru za više od 1,25 odsto.

  Ograničen je i iznos provizije, koja sme da bude maksimum jedan odsto u slučaju kad menjač otkupljuje evro od građana.

  NBS je izmenila softver koji ovlašćeni menjači koriste na oko 2.700 menjačkih mesta, čime je aplikativno onemogućeno da se kurs za evro formira u širem rasponu od 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru koji važi na taj dan.

  Takođe, onemogućeno je da se primeni i provizija veća od jedan odsto pri otkupu ispravnih novčanica u opticaju, rečeno je za Novosti u NBS.

  Kako ističu u nacionalnoj banci, od 1. januara kontroliše se menjačko poslovanje, a u okviru toga i poštovanje propisa kojima je ograničen najniži kupovni, odnosno najviši prodajni kurs prilikom otkupa odnosno prodaje efektivnog stranog novca – evra, kao i poštovanje propisa kojim je ograničena najviša provizija pri otkupu ispravnih novčanica koje su u opticaju.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE