METRO: Rast LIKE-FOR-LIKE prodaje od 1%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  METRO: Rast LIKE-FOR-LIKE prodaje od 1%

  METRO AG Like-for-like prodaja u Q1 2019/20 porasla je za 1.0%. Glavni doprinos ovom pozitivnom trendu dali su Istočna Evropa (bez Rusije) i Azija, kao i kontinuirano snažna prodaja u segmentima HoReCa i Trgovci. U poređenju sa prošlom godinom, METRO prodaja u lokalnoj valuti porasla je za 1.0%. Zabeleženi porast prodaje za 2.2%, na 7.5 milijardi EUR, podržan je pozitivnim valutnim efektima. EBITDA bez zarade od transakcija nekretninama dostigla je 526 miliona EUR (530 miliona EUR u Q1 2018/19). Prilagođeno valutnim efektima, EBIDTA bez zarade od transakcija nekretninama umanjena je za 2.2%. 

  “U prvom kvartalu 2019/20 METRO je postigao razvoj prodaje i EBIDTA u okviru naših očekivanja. Zabeležili smo rast prodaje od 2.2%. Istočna Evropa i Azija ostaju pokretači prodaje za METRO, a naše ciljne  grupe kupaca – HoReCa i Trgovci – takođe nastavljaju da se veoma pozitivno razvijaju. Na osnovu snažnog rasta like-for-like prodaje od početka godine, u okviru smernica, potvrđujemo izglede za finansijsku godinu 2019/20”, rekao je Olaf Koch, predsednik Upravnog odbora METRO AG. 

  Nastavljen snažan rast prodaje u segmentima HoReCa i Trgovci

  Fokus na ključne grupe kupaca – HoReCa (hoteli, restorani i ugostiteljske kompanije) i Trgovci – nastavio je da se isplaćuje. Like-for-like prodaja kod HoReCa kupaca iznosila je 3.5%, a kod trgovaca 5.6%. Pozitivan razvoj zabeležen je i u poslovnom segmentu dostave. U Q1 2019/20 prodaja je porasla za oko 10%, na 1.2 milijarde EUR. Udeo segmenta dostave u prodaji sada iznosi 16%.

  U Nemačkoj, METRO je zabeležio neznatno smanjenje like-for-like prodaje od 0.3% u prvom kvartalu 2019/20, usled promene propisa o duvanu. Zabeležena prodaja smanjena je za 0.4%, na 1.3 milijarde EUR. U Zapadnoj Evropi (bez Nemačke) like-for-like prodaja povećana je za 0.5% u Q1 2019/20. Zabeležena prodaja povećana je za 0.4%, na 2.9 milijardi EUR. U Francuskoj su na razvoj prodaje uticali generalni štrajkovi. U Rusiji je like-for-like prodaja smanjena za 5.3%. Međutim, postignuto je neznatno poboljšanje trenda u odnosu na Q4 2018/19. Prodaja u domaćoj valuti smanjena je za 4.9%. Zabeležena prodaja porasla je za 2.5%, usled pozitivnih valutnih efekata.

  Istočna Evropa (bez Rusije) ostaje pokretač rasta METRO-a. Like-for-like prodaja nastavila je da raste na visokom nivou od 5.0%. Taj rast je vođen većinom zemalja, od kojih se posebno ističu Turska, Ukrajina, Rumunija i Poljska. U domaćoj valuti prodaja je porasla za 5.1%. Podržana pozitivnim valutnim efektima, zabeležena prodaja je porasla za 6.1%.

  U Aziji je like-for-like prodaja porasla za 3.2% u odnosu na prethodnu godinu. Pokretači rasta prodaje bili su Indija i Pakistan, dok su demonstracije u Hong Kongu uticale na Classic Fine Foods. Prodaja u domaćoj valuti porasla je za 3.4%. Podržana pozitivnim valutnim efektima, prodaja je porasla za 5.2%.

  Na dan 31. decembar 2019. godine METRO mreža obuhvata 679 prodavnica, što je za 3 više nego na isti dan prethodne godine. U Q1 2019/20 otvorena je jedna prodavnica u Ukrajini.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Metro

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE