Mihajlović: Deonica autoputa Niš-Priština koštaće 212 miliona evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mihajlović: Deonica autoputa Niš-Priština koštaće 212 miliona evra

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da bi sledeće godine trebalo da počne izgradnja prve deonioce autoputa Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, čija je vrednost 212 miliona evra.

  “Idejni projekat se radi a finansira ga Fond za Zapadni Balkan. Vlada Srbije je završila prostorni plan i očekuje se da bude uskoro usvojen da bi u novembru počela eksproprijacija za deonicu Niš-Pločnik”, kazala je ministraka uoči sastanka da sa direktorkom Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravkom Negre.

  Ona je istakla da je taj autoput od Niša do Prištine trenutno veći prioritet nego da se poveže Niš sa Ibarskom magistarlom jer u Niškom i Topličkom okrugu živi više od pola miliona ljudi, a autoput bi doneo nove poslove i ulaganja.

  “Ovaj put nije samo za kosovske Albance i nije samo za Srbiju i Albaniju već i za čitav region koji će na taj način biti povezan sa morem preko albanske luke Drač”, kazala je Mihajlović.

  Ocenila je nema autoputa koji nije strateški važan i da Srbija treba da iskoristi svoj geografski položaj za izgradnju putne isnfastrukture jer će se na taj način povećati protok ljudi i roba.

  Studija izvodljivosti je, prema njenim rečima, pokazala da je autoput u potpunosti isplativ, a omogućiće i da šest odsto Srba, koliko ih ima na Kosovu, istane tu da žive.

  Procene su da će izgradnja autoputa od Niša do Merdara koštati 855 miliona evra.

  Ministarka Mihajlović je najavila da će se sa EIB razgovarati i o finansiranju elektrifikacije i modernizacije pruge Niš- Dimitrovgrad i obilaznice oko Niša, čija je ukupna vrednost 260 miliona evra.

  EIB je za poslednih 15 godina radove u putnoj i železničkoj infrastrukturi u Srbiji kreditirala sa više od 1,5 milijardi evre.

  Izvor: Beta

  Foto: Ministarstvo građevinarsva, saobraćaja i infrastrukture

  What's your reaction?

  Komentari

  • Igor

   Aman zeno, kome je potreban ovaj autoput? Srbima svakako ne. Bice da ce se na taj nacin povezati albansa luka drac sa ostatkom evrope a ne srbija sa njom. Srbija ne koristi i nikada nece ni koristiti tu luku u vecoj meri. Gradite autoput iskljucivo za potrebe albanaca o nasem trosku. Gde vam nestade pamet, aman?

  • Dr Miggyy

   Ministarka Zorana sa svojim šefom su zacrtali izgradnju 1200 km autoputeva kroz Srbiju. Jedan od njih je ovaj Niš-Priština-Drač. Za njegovu gradnju ima još od otete penzije, a i otimanju nenazire se kraj. Taj autoput imaće svoju ulogu, da lakše preostali Srbi napuste Kosovo. Autori autoputa se kunu u ljubav prema svome narodu i zemlji. Možda i zato grade autoput da bi bio svoj narod okupljen na što manjoj teritoriji. Da li ih griže savest, ukoliko je i ole imaju? Ma ajd’, kakav Kraljević Marko. Interesantniji je da posmatrate kako Zorana Mihajlović i ΛV uspešno oru drumove po Srbiji.

  • milijana

   Gospodjo, provezite se Ibarskom magistralom, bez pratnje i buke, pa ako ostanete živi, svaka čast. Dokle ćemo da ginemo na tom putu, a gradimo puteve Madjarima, Šiptarima, ?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE