Ministarka otkrila koliko bi još mogle da zarade žene u Srbiji - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Ministarka otkrila koliko bi još mogle da zarade žene u Srbiji

  Žene u Srbiji provode dvostruko više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice, a kada bi ti poslovi postali vidljivi i kada bi im se pridodala ekonomska vrednost, to bi značilo da bi žene mesečno zarađivale 546 evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

  Ona je povodom izrade prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, koje su zajedno sproveli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Srbiji, istakla da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu nego kod muškaraca.

  Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto. Kriza zbog koronavirusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

  Istakla je i da je ova analiza “prvi važan korak u planiranju naših daljih aktivnosti kako bismo stvari u ovoj oblasti promenili nabolje”.

  “Samo društvo u kojem su svi građani i građanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje”, rekla je ona.

  Zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Rebeka Fabrici izjavila je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE