Mihajlović: Prvi letovi 21. maja, Er Srbija dovoljno elastična

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mihajlović: Prvi letovi 21. maja, Er Srbija dovoljno elastična

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će prvi avio-letovi posle ukidanja vanrednog stanja biti organizovani 21. maja, pet letova za Frankfurt i Cirih. Država će pomoći nacionalnom avioprevozniku, najavila ministarka.

  Ona je za TV Prva rekla da avio-saobraćaj nigde u Evropi nije normalizovan, da to nisu redovne linije, već da će služiti za prevoz građana koji žele da se vrate u Srbiju.

  Mihajlović je dodala da će strani državljani koji dolaze u Srbiju morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a da državljani Srbije ili oni koji imaju boravište u zemlji ili moraju da imaju negativan PCR test ili da idu u samoizolaciju.

  “Za naše državljane ostavili smo mogućnost da i ako odu u samoizolaciju, mogu da urade test u referentnoj laboratoriji i da, ako je negativan, prekinu samoizolaciju. Naravno, svi će morati za vreme putovanja da nose maske, i da se pridržavaju i svih drugih procedura”, rekla je Mihajlović.

  Govoreći o drumskom saobraćaju, ona je dodala da je prethodnih meseci pitanje prelaska granica bilo regulisano posebnim odobrenjima komisije Vlade, a da će relaksiranje mera u toj oblasti biti vršeno u dogovoru sa lekarima.

  Ko će biti oslobođen plaćanja testa?

  Mihajlović je rekla da će svakako za ulazak u Srbiju morati da se uradi odgovarajući test, i da se ti testovi rade u zemljama iz kojih se dolazi, jer je potrebno određeno vreme da se dobiju rezultati.

  Takođe je navela da će se voditi računa i o tome da mogu da putuju i ljudi sa manjim primanjima ili bez primanjima, pa će plaćanja testa biti oslobođeni studenti i nezaposleni, dok će deca do 12 godina biti oslobođena bilo kakve vrste testova.

  Er Srbija “elastična”, a i država će pomoći

  Avio-kompaniji Er Srbija, čiji su gubici iznad 40 miliona evra, država će pomoći, najavila je ministarka Mihajlović.

  Ona je ocenila da je Er Srbija “dovoljno elastična da može da se prilagodi”, dok su, kako je rekla, mnoge velike inostrane kompanije pred bankrotom, a gubici u evropskom vazdušnom saobraćaju veći od 160 milijardi evra.

  Er Srbija je “mala, nije zadužena, ima 20 aviona…a država je tu da stvori uslove da ona radi”, rekla je ministarka i podsetila je da je ta kompanija tokom vanrednog stanja dovozila iz inostranstva građane i medicinsku opremu.

  Vlada Srbija će razgovarati o nabavci novih aviona, najavila je ministarka, uz ocenu da je “sada dobar trenutak za to” i da Er Srbija može “dodatno da napreduje”.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/aerodrom-nikola-tesla-beograd-spremno-docekuje-putnike-uoci-najavljenog-obnavljanja-saobracaja/

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE