Milić: Inžinjeri nisu krivi za klizišta!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milić: Inžinjeri nisu krivi za klizišta!

  Direktor Instituta za puteve Bratislav Milić tvrdi da njegovi inženjeri nisu krivi za pojavu klizišta na deonici Prosek – Crvena Reka na istočnom kraku Koridora 10.

  On kaže da su opšti geološki uslovi dati u projektu potvrđeni i na terenu i da nije tačno da su se zbog lošeg projekta pojavili nepovoljni geološki uslovi zbog kojih se, prema podacima iz Koridora Srbije, otvorila 41 nestabilna kosina.

  Milić navodi da je na ovoj deonici otvoreno i više klizišta nego što su nadležni objavili. Prebrojao ih je čak 50. Tvrdi da je projekat sanacije u završnoj fazi, a veći deo posla je obavljen.

  Projektant je u okviru projekta definisao potrebnu metodologiju izgradnje kosine, ali nije bio u mogućnosti da na terenu kontroliše rad izvođača i nadzora, objašnjava Milić.

  Kada imate velike kosine izvođač mora da primeni odgovarajuću tehnologiju gradnje. Ako se to ne dogodi, nastaju propusti i pravi se šteta. U ovom slučaju, ili nije dobro organizovan projektantski nadzor ili nisu ispoštovali sve što je bilo navedeno u projektu.

  Projektantima se često zamera da ne sagledaju pravo stanje na terenu, već da planove crtaju na osnovu orto-foto snimaka iz fotelje, neizlazeći na teren. Projektanti Instituta za puteve su tokom kompletnog procesa projektovanja proveli više od polovine ugovorenog roka projektovanja na terenu, kaže direktor.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE