Milo se treći put oprašta od premijerske fotelje - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milo se treći put oprašta od premijerske fotelje

  Crnogorski premijer Milo Đukanović napušta državne funkcije, a njega će na funkciji premijera, ako Demokratska partija socijalista (DPS) dobije mandat za sastav Vlade, zameniti visoki funkcioner te stranke Duško Markovć.

  Glavni odbor DPS danas će odlučiti o predlogu stranačakog Predsedništva da Marković bude kandidat za mandatara nove crnogorske vlade, nakon parlamentarnih izbora koji su održani 16. oktobra.

  Kandidaturu Markovića Predsedništvo je utvrdilo na sinoćnoj sednici i to nije iznenadilo crnogorsku javnost, iako se Đukanović tokom predizborne kampanje, a ni ranije, nije izjašnjavao o svojoj državničkoj karijeri.

  Đukanović je ranije dva puta napuštao premijersku funkciju, ali se i vraćao, kako je tada objašnjavano, zbog političkih potreba, jer se ocenjivalo da je njegovo iskustvo i dalje nezaobilazno u važnim državnim poslovima.

  Ovaj put, nema sumnje, Đukanović odlazi sa državnih funkcija, mada ima mišljenja da bi on mogao biti kandidat za predsednika Crne Gore, na predsedničkim iz borima 2018.godine.

  Marković je rođen 6. jula 1958. godine u Mojkovcu. Završio je pravni fakultet, a radnu karijeru započeo je u rodnom gradu, gde je bio i predsednik Skupštine opštine Mojkovac.

  Kasnije je obavljao funkciju generalnog sekretara Vlade Crne Gore, a pet godina je bio direktor Agencije za nacionalnu bezbednost.

  Od 2010. godine Duško Marković obavlja funkciju potpredsednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministra pravde. Marković je zamenik predsednika Demokratske partije socijalista.

  Na izborima 16. oktobra, DPS je dobio 36 poslaničkih mandata, ali partija sama ne može formirati Vladu. Stoga računa na, kako ističe, “prirodne partnere”, stranke koje u crnogorskom parlamentu zastupaju interese manjinskih zajednica.

  Sa njihova četiri poslanika i dva poslanika Socijaldemokrata Crne Gore, koji će sigurno prihvatiti koaliciju, DPS bi imao većinu sa 42 poslanička mesta, od 81 koliko broji crnogorska skupština.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE