Ministar rada tvrdi da kontrolama bolovanja država štiti marljive radnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar rada tvrdi da kontrolama bolovanja država štiti marljive radnike

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je cilj najavljenih kontrola bolovanja da se zaštiti kako je rekao, “99,9 odsto” marljivih radnika, ali i poslodavci.

  Ministar je kazao da je posao države da spovede zakon koji, kako je rekao, treba da bude jednak za sve.

  “Država želi da sprovede zakone ravnopravno prema svima, želimo da zaštitimo radnike koji rade pošteno i marljivo i njih je 99,9 odsto ali ima i onih koji zloupotrebljavaju bolovanja, koji ugrožavaju poslodavca. Kada se zloupotrebljava bolovanje, teret rada pada na radnike koji rade pošteno i marljivo”, kazao je Đorđević.

  On je odbacio navode po kojima će kontrole bolovanja biti sprovedene na inicijativu ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga koji je državnim organima preneo nezadovoljstvo kineskog investitora u Železaru u Smederevu.

  “Imali smo prigovore i od stranih i od domaćih investitora. Tu priču pokrenuli su turski investitori sa juga Srbije koji su imali problem sa sezonskim radnicima. Pričali smo i sa kineskim investitorom, i on je imao primedbu u vezi sa sezonskim radnicima”, kazao je Đorđević.

  Komentarišući navode poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da Vlada Srbije i ministri nemaju zakonska ovlašćenja da sprovode aktivnosti i dogovaraju “mehanizme kontrole bolovanja” zaposlenih u smederevskoj Železari, Đorđević je kazao da državne organe ne zanimaju personalni podaci ili od čega neki radnik boluje.

  “Zna se kako se kontroliše bolovanje, a to zna i Poverenik”, dodao je ministar.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naveo je ranije da u slučaju sumnje u zloupotrebu prava na bolovanje, poslodavci imaju pravo da koriste mehanizme utvrđene Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju ali je i dodao da ti mehanizmi ne predviđaju nikakva ovlašćenja i aktivnosti Vlade ili ministarstava.

  Šabić je tada dodao da zdravstveni podaci spadaju u kategoriju naročito osetljivih podataka, čija se zaštita osim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti dodatno jemči i Zakonom o pravima pacijenata. “Organi vlasti su u obavezi da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje podrazumevaju obradu ovih podataka na način van onog koji je izričito predviđen i uređen važećim zakonom”, naveo je poverenik.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE