Ministarka: Srbija pripremila DIGITALNE SERTIFIKATE o vakcinaciji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka: Srbija pripremila DIGITALNE SERTIFIKATE o vakcinaciji

  Srbija je pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji, koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

  Ona je jutros za RTS rekla da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

  “To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili pi-si-ar test i negativni ste”, naglasila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

  Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

  “To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem”, naglašava Matićeva.

  Srbija je, kaže, već pripremila digitalne sertifikate, i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

  Jedna od opcija je, kaže, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije. Postojaće, kako dodaje, više opcija.

  U Tursku bez pi-si-ar testa, pregovara se sa Grčkom

  Ministarka je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji.

  Dodaje da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila. Matićeva ističe da ohrabruje činjenica da se Grci spremaju za sezonu i računaju na naše turiste.

  “Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti”, ističe Matić.

  Dodaje da će se, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.

  Ministarka turizma dodaje da će se u Tursku moći i bez pi-si-ar testa.

  Kada je reč o domaćoj turističkoj sezoni,  ističe da će Srbija tek za tri godine moći da oporavi sektor turizma da dođe na nivo koji je imao 2019. godine, koja je bila rekordna.

  Er Srbija od aprila počinje sa testiranjem IATA digitalnog pasosa

  Avio-kompanija Er Srbija saopštila je danas da će u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila početi sa testiranjem IATA digitalnog pasoša (“IATA Travel Pass”), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na COVID-19 ili vakcinacije.

  Na ovaj način, srpska nacionalna avio-kompanija će biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garancija bezbednosti putovanja i oporavak turizma i avio-industrije.

  Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Er Srbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.

  Putnici Er Srbije će biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš.

  Nakon testiranja i/ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca. “IATA Travel Pass” će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje. Aplikacija kao sigurno mesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već́ će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti, navodi se u saopštenju.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE