Ministarstvo kulture podelilo sredstva: Kustendorf dobio više novca od FEST-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo kulture podelilo sredstva: Kustendorf dobio više novca od FEST-a

  Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je rezultate Konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz 11 oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2017. godini.

  Prema rezultatima objavljenim na sajtu Ministarstva ukupno je podržano 698 projekata sa 338,38 miliona dinara.

  U oblasti Filmska umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo od 142 prijavljena projekta odabrano je 78 koji će biti (su)finansirani sa 71,25 miliona dinara.

  Iznosi se kreću od 13 miliona, koliko je dobio Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, do 150.000 dinara, koliko je, na primer, izdvojeno za 21. Međunarodni festival podvodnog filma u Beogradu.

  Pored “Kustendorfa”, najviše sredstva su dobili 24. Festival evropskog filma Palić i 45. Fest (po 9 miliona), 23. Festival autorskog filma (4,5 miliona), 52. Filmski susreti u Nišu (3,15 miliona), 13. “Slobodna zona” (3 miliona), 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE (1,2 miliona), 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (1,15 miliona), 41. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji (1,55 miliona), dok su “Beldocs”, “Cinema City”, “Sedam veličanstvenih” i “Kids fest” dobili po milion dinara.

  U oblasti pozorišne umetnosti od 312 projekata izabrana su 53, a biće podržani sa 64,3 miliona dinara.

  Najviše je opredeljeno za 51. Bitef festival (14 miliona dinara), slede 62. Sterijino pozorje (pet miliona), 22. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” u Užicu (3,4 miliona), 46. “Dani komedije” u Jagodini (tri miliona), 24. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici (dva miliona), koliko je izdvojeno i za 44. Infant, 9. Desire Central Station festival (Novi Sad), 2. “Pozorišno proleće” (Šabac), 19. Međunarodni festivala “Zlatna iskra” (Kragujevac), “Joakiminterfest” (Kragujevac) i 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” (Lazarevac-Pirot).

  Za godišnji program Radionice “Integracije” predviđeno je 1,4 miliona dinara, dok će gostovanja više srpskih pozorišta u inostranstvu biti pomognuto sa po 500.000 dinara. Pozorište “Puž” i Beogradsko dramsko pozorište za proslave svojih jubileja dobili su po 700.000 dinara.

  Kada je umetnička igra u pitanju, komisija je odabrala 39 projekata od 109 prijavljenih, a odobreno je 21,90 miliona dinara.

  U poslednje vreme najkontraverznija priča u medijima vodila se u vezi Beogradskog festivala igre.  Direktorka festivala Aja Jung iznela je u javnost da Ministarstvo planira znatno manji iznos za ovaj svetski poznat festival, i to predviđanje se ispunilo, jer nakon što je prošle godine dobio 12 miliona dinara, ovoga puta za BFI je izdvojeno 2,5 miliona, koliko je predviđeno i za 21. Festival koreografskih minijatura.

  Ko je još dobio sredsttva pročitajte na sajtu RTS-a.

   

  Izvor: BIZLife/RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE