Ministarstvo platilo 4,4 miliona privatnoj firmi za analizu zaposlenih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo platilo 4,4 miliona privatnoj firmi za analizu zaposlenih

  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja angažovalo je nevladino preduzeće za poslove koje bi inače mogle da obave službe za upravljanje kadrovima u Vladi Srbije i Ministarstvu, piše Danas.

  Krajem 2018. godine Ministarstvo je sprovelo javnu nabavku za izradu analize procesa interne i eksterne komunikacije, predloga procesa komunikacije i plana unapređenja procesa komunikacije u tom ministarstvu.

  Za tu uslugu izdvojeno je pet miliona dinara, a jedini ponuđač koji se javio na konkurs, i istovremeno ispunjavao sve uslove, jeste firma Hermes training research center iz Beograda.

  Vrednost sklopljenog ugovora bila je 4.440.000 dinara sa PDV, a zadatak tog pružaoca usluga je bio da za 25 dana analizira unutrašnju organizaciju, interna pravila komunikacije, sprovede skrining postojeće interne i eksterne komunikacije, definiše kritične tačke i da napravi planove za unapređenje eksterne i interne komunikacije zaposlenih u tom ministarstvu.

  Prema izvorima Danasa iz Ministarstva, stručni tim Hermesa je u suštini trebalo da izradi ocenu kompetencija koje su neophodne za svakog zaposlenog u sklopu najavljene nove sistematizacije radnih mesta, koju je ministar Zoran Đorđević navodno prethodno najavio.

  Iako takav posao spada u nadležnost Službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije, list navodi da je Ministarstvo angažovalo samostalno preduzeće, od koga se u postupku nabavke kao uslov nije ni zahtevalo iskustvo u radu sa državnim organima.

  Kako tvrde izvori lista, tim psihologa i pravnika Hermesa obavljao je kratke informativne razgovore “isključivo sa šefovima službi i načelnicima”. Na osnovu informacija iz tih razgovora, u Ministarstvu je sačinjena nova sistematizacija radnih mesta.

  Iz Ministarstva za rad nisu pružili nikakve odgovore u vezi s ovim navodima, kao ni odgovore na pitanja zašto ovaj posao nisu mogle da obave državne službe za upravljanje kadrovima.

  Hermes: Nismo ovlašćeni da dajemo odgovor

  Kompanija Hermes training research center osnovana je 2011. godine i bavi se HR konsaltingom. Kako navode za Danas, realizovali su veliki broj projekata i sa državnim i sa privatnim sektorom, kao i sa multinacionalnim korporacijama.

  “Kao realizatori projekta za potrebe Ministarstva za rad i socijalna pitanja, nemamo ovlašćenja da pružamo informacije koje ste Vašim pitanjima obuhvatili. Ono što Vam svakako mogu reći je da je projekat realizovan po usvojenoj stručnoj metodologiji i da je uspešno i u zadatim rokovima završen”, ističe za Danas direktorka Hermesa Jelena Sladojević Matić.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE