Ministarstvo rada: "Gospodine predsedniče" i "bez podrigivanja"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo rada: “Gospodine predsedniče” i “bez podrigivanja”

  Jede se zatvorenih usta, zabranjeno je mirisati postavljeno jelo, mljackati, srkati ili podrigivati, a odeća mora da bude čista, uredna i ispeglana, neke su od smernica koje je propisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ne želeći da bilo šta prepusti sučaju kada je reč o ponašanju i ophođenju svojih zaposlenih – prenosi “Blic”.

  Kako navode u ovom Ministarstvu, Protokol o ponašanju, koji je juče stupio na snagu, zapravo reguliše pravila ponašanja koja se ne nalaze u postojećim pravilima i propisima.

   – Protokol ne predviđa sankcije ukoliko se ne postupa po pravilima iz njega, ali kršenje pojedinih odredbi može predstavljati povredu radne dužnosti iz radnog odnosa – navode u Ministarstvu.

  U tekstu Protokola, u koji je “Blic” imao uvid, između ostalog piše da su zaposleni dužni da na radnom mestu budu prikladno odeveni, da svojim načinom oblačenja ne narušavaju ugled državnog organa, niti izražavaju svoju političku, versku ili drugu pripadnost. Detaljno je napisano i kako se treba ponašati za stolom.

  Neka od pravila koja se navode u tekstu Protokola, u koji je “Blic” imao uvid, recimo su da laktove ne treba držati na stolu, već priljubljene uz telo.

  Dok se jede ne treba pričati sa zalogajem u ustima i gestikulirati rukama. Umaci od mesa, paprikaš i slično nikako se ne smeju kupiti komadima hleba u ruci, niti hlebom nabodenim na viljušku – priše u Protokolu, gde se navodi ako ako nekome ne prija jelo, to ne bi trebalo da komentariše, već da ga samo ostavi na tanjiru “uz spretan izgovor”.

  Čačkalice ne bi trebalo iznositi na sto, jer čačkanje zuba nije pristojno, a ako se to ipak radi, čačkalicu bi jednom rukom trebalo zakloniti. Ukoliko je pušenje dozvoljeno, onda bi pušači trebalo da pitaju nepušače da li će im dim smetati.

  Poštovanje prema starijima, ruka mlađima

  Kako se navodi, mlađi bi sa poštovanjem trebalo da se obraćaju starijima, a muškarci uvek prvi pozdravljaju ženu. Osim ako nije veoma stara, starija osoba pruža ruku mlađoj, a isto važi i za rukovodioca na višoj funkciji.

  Naznačeno je i da je prilikom pozdravljanja nepristojno držati ruku u džepu, a u dokumentu piše i da prilikom izlaska iz lifta treba sačekati da svi iz njega izađu, kao i da se prednost pri ulasku daje damama, starijim osobama, maloj deci i osobama sa invaliditetom.

  – U tradiciji nekih muslimanskih zemalja je da se ne rukuju sa ženama jer je za njih to velika uvreda, već je pozdrav blag naklon glavom, dok muškarci prilikom pozdrava stavljaju ruku na srce – piše u Protokolu.

  Isključite telefone

  Na sastancima zaposleni su dužni da ili isključe mobilne telefone ili smanje zvuk zvona.

  – Odgovaranje na pozive u ovim prilikama smatra se neučtivim i nekulturnim – navodi se u tekstu.

  Ko je gospodin predsednik, preosvećeni, velečasni, eminencija…

  Predsednik države oslovljava se sa “gospodine predsedniče”, dok je njegova supruga “gospođa”. Na isti način (u zavisnosti od pola) se oslovljavaju predsednik vlade i Skupštine Srbije. Monarh se oslovljava sa “vaše veličanstvo”, a njegova supruga “veličanstvo”, do princu treba reći “vaše visočanstvo”.

  Ministri se oslovljavaju sa “gospodine” ili “gospođo ministre”, dok su svi ostali ispod njih samo “gospodin” ili “gospođa”.

  Sa “preosvećeni” treba se obraćati vladiki (episkopu), sa “oče” ili “oče igumane” igumanu, “vaša eminencijo” koristi se u obraćanju nadbiskupu. Župnik je u ophođenju “velečasni”, reisul-ulema je “muftija”, a imam “efendija”.

  Preporuka je da se u zvaničkoj komunikaciji koriste sve ove titule, dok se u neformalnom razgovoru posle dužeg poznavanja može preći sa “vi” na “ti”.

  Čista, uredna i ispeglana odeća

  Upravo ovako treba da izgleda garderoba koju na radnom mestu nose zaposleni, ali je važno i da ona bude primerena prilici. Treba voditi računa o tome da postoji razlika između dnevnog i večernjeg odevanja, kao i odeće za posebne prilike.

  Takođe, propisano je da cipele moraju da budu zatvorenih prstiju, da su suknje koje nose dame do ili malo ispod kolena, kao i da bi trebalo da imaju pristojno dekoltirane bluze sa pokrivenim ramenima.

  Dekoracija

  Prostorije u kojima se odvijaju razgovori moraju da budu pažljivo odabrane i dekorisane. To zapravo znači da ta dekoracija treba da bude svedena, kako ne bi okupirala pažnju sagovornika.

  Ovaj interni dokument od čak 18 strana u velikoj meri bavi se i tehničkim i protokolarnim detaljima, od toga kako se postavljau zastave, ko kako sedi na sastancima, kako izgleda doček recimo inostranih gostiju, kada se i kako razmenjuju pokloni… Osim ovog, Ministarstvo je donelo i direktivu u kojoj se detaljno uređuje komunikacija sa javnošću.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Odlično, ono što je preskočeno u školi i porodici, dočeka nas u Ministarstvu. Valjda ćemo se i mi "uljuditi" u svakom pogledu. Uglavnom se priča o bahatosti, nekulturi, a ovo je dobar pokušaj da se zaposleni u javnom sektoru pristojno i kulturno ponašaju i medjusobno i prema drugima., tj. gradjanima ove zemlje kao i strancima.

  • ana

   Strašno! Čime se bave Ministarstva, narod im gladan, ovo je ponižavajuće! Ne mogu verovati da ovo nije "skrivena kamera" pa dokle će se ići sa glupostima, sramota! Vlada glad, nezaposlenost, narod odlazi iz zemlje a ONI se zamlaćuju glupostima i troše NAŠ novac, gde su akademici da se jednom kaže prava istina šta se to događa sa našom Srbijom i ko je vodi...

  • Dr Miggyy

   KULTURA, A NE NEKULTURA, KAO PRVO! Aktuelni Priručnik srpskog ministarstva rada je namenjen za ljude i neljude koji zarađuju platu u Ministarstvu rada je obuhvatio sve nekulture ponašanja, oblačenja, komuniciranja, normalno ima i nedostatke. Njega treba doraditi i proširiti da važi u svim ustanovama države, u javnim preduzećima i na javnim mestima. Da se skrene pažnja ΛV da manje mlatara rukama, kao da se sprema da bije sebe ili sagovornika, da manje pljuje po sagovornicima i onima koji su mu opozicija, a ne oponenti, Martinoviću skrenuti pažnju, da kao univerzitetski nastavnik, podigne granu na kojoj stoji, da sluša i ono što kaže sagovornik, a ne da paralelno priča u duetu kao da je na pevačkoj bini, Maja mogla bi da menja često imiđ i da se ukrasi u hidžapu, miniću i sl., a vođa radikala je posebna priča, mada su i naprednjaci presvučeni radikali u novim perjem ptice preletača. Ovaj priručnik je namenjen odraslim ljudima i ženama, jer dolaze sa skromnim predznanjem, nekulturom i ne poštovanjem sebe i drugih, kao da su pali s Marsa, bez domaćeg vaspitanja i kulture. Možda bi bilo da se ovaj priručnik uvede i u dualnom obrazovanju, normalno dorađen, jer neka deca imaju kakvo - takvo domaće vaspitanje. Sve u svemu krenulo se, mada sa dosta zakašnjenja, u promenu stajlinga, ponašanja i ophođenja funkcionera. Kraj će pokazati uspešnosti aplikativnosti svega toga?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE