Ministru NEPRIMERENO da "pušta" sestre u Nemačku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministru NEPRIMERENO da “pušta” sestre u Nemačku

  Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da su naišli na razumevanje GIZ, čiji je konkurs za odlazak medicinskih radnika iz Srbije u Nemačku stopiran i objasnio zašto je preduzeo ovaj korak.

  Projekat “Tripple Win”, u okviru koga je u poslednjih sedam godina skoro 800 medicinskih sestara i tehničara otišlo u Nemačku da radi, ovih dana je obustavljen.

  U tu zemlju preko ovog projekta neće otići ni 70 prijavljenih na poslednji konkurs, koji je na osnovu sporazuma Savezne službe za zapošljavanje (BA) Nemačke i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije (NSZ) raspisala nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

  Partneri iz Nemačke pokazali su razumevanje za stopiranje tog konkursa za šta se, kako kaže ministar Đorđević, država odlučila kako bi zadržala deficitarni kadar da ostane i radi u zemlji, ali ističe da to ne znači da država zabranjuje odlazak i rad u Nemačkoj.

  “Želimo da zadržimo ljude i smatrali smo da je, imajući u vidu ciljeve države, neprimereno da na ovakav način podstičemo odlaske. Mi ne zabranjujemo da idu, svako ima pravo da živi gde hoće, ali naše je da stvaramo uslove kako bi naša zemlja bila privlačna svima onima koji su otišli da se vrate, a oni koji studiraju da ostanu i da rade u našoj zemlji”, rekao je Đorđević za Tanjug.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/stop-za-odlazak-sestara-u-nemacku-srbija-zaustavila-konkurs/

  Iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) kažu da nemačka Savezna služba za zapošljavanje u dogovorima sa drugim zemljama, a sa ciljem posredovanja u zapošljavanju stranih stručnjaka, dosledno poštuje princip ravnopravnog partnerstva i fer migracija.

  “Ako se državne službe u partnerskoj zemlji usled izmenjene situacije na domaćem tržištu rada opredele za to da ne žele da ciljano podržavaju radne migracije ka Nemačkoj u određenim strukama, služba za zapošljavanje i GIZ će to da poštuju”, kažu u GIZ.

  Sindikalac: Neće mnogo pomoći ukoliko…

  Iako ukupan broj medicinskih sestara i tehničara koji su napustili Srbiju nije moguće utvrditi, iz strukovnih udruženja već godinama upozoravaju da taj trend ostavlja ozbiljne posledice po zdravstveni sistem.

  Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić ističe da je ova mera jedan od niza koraka koje država pokušava da preduzme ne bi li zadržala ljude, posebno mlade i obrazovane da ostanu da žive i rade u Srbiji.

  Smatra da to ipak ne može u potpunosti da spreči odlaske, ali može da doprinese da se oni redukuju, budući da veliki broj građana odlazi samostalno, u svojoj režiji. Računica tog sindikata je da oko milijardu evra godišnje Srbija gubi zbog odlaska ljudi koji su se školovali u zemlji.

  “Odluka da se obustavi ovaj program je samo jedan u nizu koraka koji treba da uslede da zadržimo mlade, a osim toga potrebno je povećanje plata, unapređenje uslova rada i smanjenje radnog opterećenja, nova zapošljavanja…”, rekao je Savić za Tanjug.

  On ističe i da ni mnogo jače ekonomije nisu uspele da spreče migracije, te da to neće biti lak posao ni za Srbiju.

  Na zapadu plate višestruko veće

  Plata jedne medicinske sestre u Srbiji kreće se od 46.000 do 55.000 dinara, a u zemljama zapadne Evrope uglavnom od 2.000 do 4.000 evra (bruto).

  Nemačka, kaže Savić, nije jedina zemlja gde su srpski medicinari našli “utočište”, oni odlaze i u skandinavske zemlje, Sloveniju, Švajcarsku…

  Savić ističe da podaci NSZ pokazuju da oko 110 medicinara godišnje ode u Nemačku dok su procene Fiskalnog saveta da je za četiri godine otišlo oko 6.000 radnika, odnosno 1.500 godišnje.

  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je nedavno da u zdravstvenom sistemu nema nikavih problema zbog nedostatka kadrova i u prilog tome navodi da je samo prošle godine zaposleno više od 6.000 zdravstvenih radnika.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/lekovite-reci-drzavnog-sekretara-srbija-nema-problem-sa-lekarima/

  Izvor: RTS

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sale

   Ne znam sto napdate ovu odluku. Imamo milion odluka kone su lose al ova je OK. Jer totalno je suludo da nacionalna sluzba za zaposlajvanje trosi svoje resurse da odvede ljude iz zemlje.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE