MISTERIOZNO OSTRVO sa samo jednom kućom (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MISTERIOZNO OSTRVO sa samo jednom kućom (FOTO)

  Sirtsej je vulkansko ostrvo u Atlantskom okeanu koje se nalazi tridesetak kilometara od Islanda. Nastalo je kao posledica snažne podmorske vulkanske erupcije 1963. godine koja je započela na dubini od 130 metara.

  Erupcija je trajala čak tri godine, a do 1967. stvoreno je ostrvo površine od 2,7 kvadratnih kilometara. Ne čudi stoga što su mu dodelili ime po vatrenom divu Surtu iz nordijske mitologije. Erozija tla i jaki vetrovi na severu Evrope s vremenom su smanjili njegovu površinu na oko 1,3 kvadratnih kilometara, ali ne i interes naučnika za to misteriozno područje.

  UNESCO je zaštitio ostrvo i stavio ga na svoj popis Svetske baštine u Evropi, a pristup su dobili samo odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Glavni zadatak im je da prouče kako nastaje ekosistem bez ljudskog uticaja, piše Pun kufer.

  Mahovina i lišajevi prve su vrste biljaka koje su počele da rastu na ostrvu, a ubrzo su na Sirtsej počeli da sleću fulmarusi i tankokljune njorke. Danas tu raste sedamdesetak biljnih vrsta.

  Na ostrvu se nalazi samo jedna kuća u kojoj spavaju stručnjaci koji proučavaju promene na Sirtseju. Pre nego što se iskrcaju na ostrvo, svaki naučnik se temeljno pretražuje da slučajno ne bi preneo neko seme čije bi klijanje moglo da poremeti prirodni ekosistem.

   

  View this post on Instagram

   

  Surtsey island formed in the year 1963 #iceland #surtsey

  A post shared by For 91 Days Travel Blog (@for91days) on

  Izvor: Pun kufer

  Foto: Pixabay, ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE