Mladi kojima se ponosimo: Stipendisti iz Srbije u Rusiji na projektima u naftno-gasnoj oblasti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mladi kojima se ponosimo: Stipendisti iz Srbije u Rusiji na projektima u naftno-gasnoj oblasti

  Nemerljiv je osećaj ponosa kada čujemo da su znanje i potencijal mladih iz Srbije prepoznati i van granica naše zemlje. Takav je slučaj sa našim studentima u Ruskoj Federaciji, kojima je stipendija koju su dobili od kompanije NIS omogućila da svoj akademski i karijerni put skroje na željeni način.

  Četvorica studenata iz Srbije koji se školuju na master studijama na Politehničkoj školi pri Tjumenjskom državnom univerzitetu, dobila su ponudu za učešće u onlajn letnjim projektima koje organizuje ovaj univerzitet u saradnji sa kompanijom „Gasprom njeft“.

  Stipendisti su se za projekte opredelili u skladu sa svojim interesovanjima i biće angažovani na period predviđen za njihovu realizaciju, uz određenu novčanu naknadu. Projekti će biti realizovani onlajn, zbog trenutne epidemiološke situacije u svetu, a rad stipendista će pratiti nadležni iz NIS-ovog organizacionog dela „Istraživanje i proizvodnja“, na čiju su inicijativu otišli na master studije, i to na smer „Кonceptualno inženjerstvo“, kako bi stekli znanja i iskustva neophodna u budućem radu.

  Jedan od njih, Borko Rajović, kaže da su poziv za učešće u letnjem projektu dobili od šefa odseka za obrazovanje Politehničke škole Tjumenskog državnog univerziteta, na osnovu postignutih uspeha tokom prve godine master studija. Što se tiče onlajn formata siguran je da će prenos znanja biti jednako stručan kao tradicionalni.

  „Takav format studiranja i rada omogućuje veću fleksibilnost u radu. Postoje mnoge svetske platforme koje omogućuju jednostavnu organizaciju posla u onlajn formatu, što dodatno povećava efektivnost“, smatra Borko.

  Drugi, Marko Vučković, veruje da će ova letnja praksa imati veliki značaj, jer su većina projekata na kojima su angažovani vezani za nove tehnologije u naftnoj i gasnoj oblasti, koje predstavljaju budućnost naftne industrije. Takođe, kako je svim stipendistima NIS-a obavezna letnja praksa u kompaniji otkazana zbog epidemije, njihovo učešće u ovim projektima biće tretirano kao realizovan praktični rad.

  „Hteo bih i da istaknem, osim inženjerskih praktičnih znanja, važan aspekt ove letnje prakse, a  to su “soft skils”, kao što su efektivna komunikacija, rad u projektnoj ekipi, kritičko mišljenje, koji će nam svakako pomoći da se lakše integrišemo u kolektiv kada se zaposlimo u kompaniji“, kaže Vučković.

  Svi NIS-ovi stipendisti nakon završetka studija dobijaju posao u kompaniji. Zato Dušan Jakovljević, treći od njih, naglašava da danas retko ko može sa sigurnošću da kaže da ga posle završenih studija čeka posao, a pogotovu posao u struci.

  „Ta činjenica nam omogućava da se posvetimo usvajanju novih znanja i širenju vidika. To je jedan od glavnih razloga zašto smo pokazali, bez lažne skromnosti, zadivljujuće rezultate tokom školovanja na jednom od najboljih univerziteta za ovu vrstu delatnosti u celom svetu“, kaže Dušan.

  A četvrti, Emil Tatić, priča kako je zapravo sve počelo. Na kraju srednje škole imao je plan da studira u Beču, ali je saznao da postoji mogućnost studiranja u Moskvi i to kao stipendista jedne od najvećih kompanija na ovim prostorima, NIS-a. Odmah je aplicirao za stipendiju, prošao tražene testove i krenuo da se sprema za buduće studije u Rusiji.

  „Ponosam sam na svoj izbor i s nestrpljenjem čekam da se vratim u kompaniju i počnem da primenjujem sva znanja koja sam stekao tokom obrazovanja“, kaže Emil.

  Ova četiri momka su svoje osnovne studije takođe završili kao stipendisti NIS-a u okviru programa „Energija znanja“ i to na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu i Ruskom državnom univerzitetu za naftu i gas „I. M. Gubkin“ u Moskvi. Кompanija NIS, putem programa „Energija znanja“, stipendira studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji. Кroz program stipendiranja do sada je prošlo preko 100 studenata, od čega je za studiranje na prestižnim ruskim univerzitetima dodeljeno 40 stipendija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE