MLEKARI traže da OTKUPLJIVAČI podignu cene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MLEKARI traže da OTKUPLJIVAČI podignu cene

  Vlasnici muznih krava u Srbiji koji mleko prodaju mlekarama razgovaraće u sredu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem o tome kako da se podigne otkupna cena tog proizvoda koja je, zavisno od kvaliteta, oko 35 dinara, a prosečna proizvođačka skoro 57 dinara.

  U Udruženju odgajivača goveda rekli su agenciji Beta da nije problem premija na mleko koju država isplaćuje, već zloupotreba otkupljivača da i taj iznos od sedam dinara koji nije menjan nekoliko godina uračunavaju u cenu mleka.

  Premija kao pomoć države stočarima trebalo bi da služi za proširenje proizvodnje, a ne da pokriva deo proizvodnih troškova zato što mlekare godinama plaćaju nisku cenu mleka.

  Mlekare, kako su rekli u Udruženju, znaju da će država isplatiti premiju od sedam dinara po litru i računaju da je to dovoljno i da ne moraju i oni da podignu cenu mleka sa oko 35 dinara, iako je zbog poskupljenja stočne hrane prosečna proizvođačka skoro 57 dinara.

  Prerađeno mleko se u prodavnicama prodaje i po ceni koja je tri puta viša od otkupne i stalno raste za razliku od otkupne koja je, kako ukazuju proizvođači, “zacementirana” i skoro ista godinama.

  Proizvođači mleka su oštećeni i prilikom isplate subvencija jer, kako su rekli u Udruženju, ako vlasnik farme hoće da dobije tu pomoć od 25.000 dinara po kravi mora da je upiše u matičnu evidenciju, a te službe su za tu uslugu odredile cenu od 12.000 dinara.

  Zakonom o stočarstvu, koji predviđa upis grla u evidenciju, nije ograničena cena te usluge, pa je službe koje se time bave same određuju i kod svih su skoro iste.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE