MMF ih napušta, a njima je to SUPER

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF ih napušta, a njima je to SUPER

  Međunarodni monetarni fond, koji je zajedno sa državama evrozone učestvovao u pružanju finansijske pomoći Grčkoj tokom 10-godišnje krize, zatvoriće kancelariju u Atini, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis nakon sastanka sa šeficom MMF Kristalinom Georgijevom.

  Taj potez će označiti početak novog poglavlja „pozitivne saradnje”, budući da međusobni odnosi Fonda i Grčke nisu uvek bili “glatki”, rekao je Micotakis posle sastanka u Vašingtonu.

  Grčka je u avgustu 2018. godine izašla iz poslednjeg od tri međunarodna paketa finansijske pomoći. Njena ekonomija se oporavlja nakon višegodišnje dužničke krize tokom koje je upala u duboku recesiju, a zemlja je uspela da prevremeno otplati deo kredita MMF.

  Fiskalni napredak Grčke je i dalje pod nadzorom evrozone i MMF, koji su Atini za vreme dužničke krize zajedno pozajmili više od 250 milijardi evra.

  “U poslednjih šest meseci ušli smo u novi period rasta i efikasnih strukturnih reformi”, rekao je Micotakis Georgijevoj, dodajući da pozdravlja “zajedničku odluku o zatvaranju kancelarije MMF, sada kao zemlja koja je izašla iz strogog okvira nadzora fonda”.

  Grčka se dogovorila sa svojim zvaničnim zajmodavcima da ostvaruje primarni budžetski suficit – isključujući troškove servisiranja duga – od 3,5 odsto BDP godišnje do 2022. godine, i od 2,2 procenta nakon toga.

  S obzirom na to da su se njene finansije poboljšale poslednjih godina, Atina želi da taj target uskoro smanji, što bi joj dalo više fiskalnog prostora za podsticanje ekonomskog rasta.

  “Složili smo se oko nekih važnih pitanja kao što je smanjenje primarnog sificita 2021. Došlo je vreme da o tome razgovaramo s našim partnerima iz evrozone”, rekao je Micotakis, javlja Rojters.

  Izvor: Politika, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE