Modni dizajner Aleksa Ilić: Svoje radno vreme sam lišio svih stega

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Modni dizajner Aleksa Ilić: Svoje radno vreme sam lišio svih stega

  Iza modnog brenda ALEKSA stoji dvadesetšestogodišnji Aleksa Ilić. Studirao je na Višoj politehničkoj školi, smer modni dizajn, kao i na Akademiji del Lusso. Iza sebe ima studentsku reviju u Milanu i na Beogradskoj nedelji mode.

  Aleksa je podelio sa nama iskustvo “prvih koraka” u modnoj industriji, kao i njegove inspiracije i ambicije:

  Koliko je teško kada ste na samom početku karijere u industriji mode?

  Inače kažu da je svaki početak težak. Tako da ja ne bih industriju mode kao takvu previše izdvajao. Mislim da je poenta u tome koliko određeni posao voliš i koliko si spreman da se za njega žrtvuješ. Sa digitalizacijom i lakšim mogućnostima započinjanja nekog posla, stvorila se veća konkurencija, a kada se na to doda malo tržište naše države, mislim da svakako nije lako.

  Šta vas inspiriše?

  Pored mode, druga velika ljubav su mi filmovi. Neretko pronalazim inspiraciju u kostimima, s posebnim osvrtom na pedesete godine prošlog veka. Takođe, floralni dezeni su nešto što me je oduvek veoma inspirisalo. Iako se cveće najčešće koristi u industriji kao modni dodaci, u mom slučaju ono je postalo zaštitni znak na mojim modelima.

  Kako izgleda tvoj radni dan? Koji su njegovi izazovi, a koji benefiti?

  Pre nego što sam se upustio u ovaj posao kao samostalni dizajner, dve i po godine sam radio za jednu našu eminentnu kreatorku. Iskustvo koje sam tamo stekao, svakako je neprocenjivo. Međutim, unapred određeno radno vreme je nešto što nikako ne ide u prilog nama kreativcima, jer se momenat stvaranja neke ideje ne može ograničiti. Tako da je najveći benefit mog rada što sam svoj atelje adaptirao u okviru stana u kom živim. Samim tim, svoje radno vreme sam lišio svih stega, jer inspiracija je iznenadna, a sloboda stvaralaštva na prvom mestu svakog umetnika.

  Gde vidiš sebe za deset, petnaest godina?

  Oduvek sam bio ambiciozan i optimista, ali se trudim da ne razmišljam previše unapred. Smatram da treba živeti i stvarati u sadašnjosti i iz nje izvući maksimum, kako bi se mogao radovati boljem sutra.

  Da li je važniji STIL ili MODA i ima li razlike uopšte?

  Ova dva termina su usko povezana i često veoma isprepletana. Ipak, ako već pitate, prednost bih dao stilu, jer kako je to lepo sročio Iv Sen Loran: “Moda je prolazna, stil je večan”. Stil je nešto što gradimo celog života, što nas opisuje kao ličnosti i razlikuje od drugih, a ne odnosi se nužno na vizuelni identitet.

  Idealna kombinacija za posao?

  Smatram da ne postoji idealna kombinacija za posao. Ukoliko ste deo neke firme koja zahteva određeni ”dress code”, onda ste, nažalost, prinuđeni da se na najbolji mogući način prilagodite uslovima. Ukoliko pak niste ograničeni, mislim da je dobitna kombinacija ona u kojoj se, pre svega, osećate udobno i sasvim svoji.

  Pogledajte neke njegove kreacije:

  Izvor: BIZLife

  Foto: ALEKSA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE