Moguća zabrana uvoza automobila starijih od 10 godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moguća zabrana uvoza automobila starijih od 10 godina

  Srbija bi uskoro mogla da zabraniti uvoz starih automobila sa motorom evro 3 standarda, kao i vozila starijih od 10 godina, najavio je srpski ministar ekologije.

  “Time zaista bitno utičemo na kvalitet životne sredine u kojoj živimo. Ja sigurno neću odustati od ovoga da se zabrani uvoz najstarijih vozila sa evro 3 motorom”, poručio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan gostujući na Tv Prva.

  Trivan je u petak izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoz automobila s najlošijim motorima – evro 3 i 4, kao i automobila starijih od 10 godina.

  Ministar je objašnjavajući svoju izjavu rekao da se može videti, ako se analiziraju podaci za svaku godinu, da od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu više od 50 odsto budu najstarija vozila, starosti preko 11 godina, kao i da su uglavnom u evro 3 kategoriji i sa dizel motorom.

  Mora ozbiljno da se pogleda statistika. I nećemo da odustanemo od toga da nađemo rešenje za ta vozila koja najviše zagađuju, dodao je Trivan.

  Na pitanje šta će biti sa takvim vozilima koja se već voze na našim ulicama, ministar je rekao da korišćenje tih vozila ne može da se zabrani.

  Ali možemo pri registraciji pojačati ono što već postoji – kontrole. Hajde da ponovo merimo kako treba izduvne gasove. Kada budemo kadri da merimo količinu izduvnih gasova koji su štetni, onda više nije bitno da li ste uvezli vozilo od 20 godina, naveo je Trivan.

  Na pitanje zašto se to onda sada ne radi, ministar je rekao da nemamo tehničke mogućnosti.

  Izvor: Novosti

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE