Moguće POSKUPLJENJE školarina, PREDNJAČI informatika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moguće POSKUPLJENJE školarina, PREDNJAČI informatika

  Fakultet bezbednosti, Fakultet za fizičku hemiju i Matematički fakultet planiraju veće cene školovanja.

  U predlogu koji će Univerzitet u Beogradu poslati Vladi Srbije na odobrenje, na svim nivoima studija u narednoj akademskoj godini predviđen je upis gotovo istovetnog broja studenata kao lane, naglašeno je na sednici Senata UB.

  Na osnovnim akademskim studijama predložen je upis 15.014 studenata, od čega bi 9.597 trebalo da bude na budžetu, pojasnio je prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu UB.

  Na strukovnim studijama planirana je podela 180 novih indeksa, od čega je 40 budžetskih, na master akademskim studijama planiran je upis 9.467 akademaca, od čega bi se 4.102 obrazovalo o trošku države. Za doktorske studije planirana su 1.902 mesta, od čega 692 budžetska, a za specijalističke 75 isključivo samofinansirajućih mesta.

  Povećanje školarine predviđeno je na tri od 31 fakulteta. Posle deset godina predloženo je uvećanje cene studija na Fakultetu bezbednosti sa 106.900 na 118.200 dinara, dok bi školarina na Fakultetu za fizičku hemiju trebalo da bude uvećana sa 69.000 na 75.000 dinara.

  Matematički fakultet planira uvećanje cene studija samo na jednom smeru – informatici, gde je izvesno da će akademci studiranje umesto dosadašnju 141.000 dinara po godini plaćati 160.000 dinara.

  U finansijskom izveštaju UB, iznetom na Senatu, naglašeno je da su budžetski prilivi slični kao i u prethodne dve godine, dok su sopstveni prihodi najvećeg univerziteta u Srbiji smanjeni za oko deset odsto, prvenstveno zbog manje upisanih studenata i naplate njihovih školarina.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE