Premijerka najavila: Mogući testovi na antitela za 1.200 RSD, bez "ugradnje" države

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Premijerka najavila: Mogući testovi na antitela za 1.200 RSD, bez “ugradnje” države

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se planira uvođenje brzih testova na antitela i da će taj test građani najverovatnije plaćati oko 1.000 ili 1.200 dinara.

  Ana Brnabić je rekla da će na osnovu tih testova moći da se utvrdi da li je neko preležao koronavirus i dodala da cena još nije utvrđena, ali da bi trebalo da koštaju oko 1.000 ili 1.200 dinara.

  “Gledali smo da za građane koji žele da se testiraju na antitela imamo simboličnu cenu”, rekla je premijerka za televiziju Prva i dodala da država neće ništa zarađivati na tim testovima.

  Navela je da u ovom trenutku postoji prošireno testiranje za one koji imaju simptome, one koji rade u kolektivima i za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

  Dodala je i da građani koji su deo velikog istraživanja, a u pitanju je 7.000 domaćinstava, neće plaćati testove.

  Brnabićeva je, odgovarajući na pitanja građana na televiziji Prva, rekla da je rano da se trči pobednički krug jer virus nije nestao, ali je broj obolelih znatno manji i iznosi oko jedan odsto.

  Danas imamo između 40 i 100 slučajeva dnevno. Situacija u bolnicama je takva da se polako vraćaju normalnom režimu rada”, dodala je premijerka.

  Kako je rekla, prati se situacija na celoj teritoriji Srbije i država pravovremeno reaguje.

  “Važno je da imamo mere prevencije i opreza, nošenje maski u zatvorenom prostoru, distanca i redovno pranje ruku”, objasila je Brnabićeva.

  Rekla je da su preporuke poslate poslodavcima kako bi se radnici zaštitili. “U lokalnim žarištima su uglavnom asimptomatski bolesnici”, kaže premijerka.

  Kada je reč o graničnim prelazima, građanima nije potreban nikakav test. “Mislim da je odluka da se otvore granice pravovremena”, dodala je premijerka na pitanje o otvaranju svih graničnih prelaza sa Mađarskom.

  “Kao da će biti drugi talas”

  Kako je rekla, epidemija u Srbiji i dalje traje. “Potrebno je 28 dana bez novih slučajeva da bi se proglasio kraj epidemije”, rekla je Brnabiceva.

  Premijerka je kazala da očekuje da se uskoro sva porodilišta vrate na redovan režim, iako su sva radila i tokom vanrednog stanja.

  Pripremamo se kao da će biti drugog talasa. Vlada čini sve da mi budemo spremni ukoliko dode do drugog talasa. To znači da se obezbeđuje dovoljna količina lekova, pre svega hlorikina”, kaže premijerka.

  Rekla je da su već pokrenuti pogoni u Srbiji za proizvodnju zaštitne opreme, maski, vizira.

  “Mi smo spremni, ukoliko dođe do drugog talasa, da ga dočekamo mnogo bolje nego druge zemlje, kao što je to bio slučaj i sa ovim talasom”, naglasila je premijerka.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE