Moj stil govori mnogo o tome ko sam

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moj stil govori mnogo o tome ko sam

  Kada jedna mlada, uspešna poslovna žena poželi da svoj udoban život, kao i fantastičnu karijeru na izuzetno visokim pozicijama u svetu biznisa kojim se bavila u Bernu, Frankfurtu ili Minhenu, zameni za život u Beogradu – mnogima deluje kao nezamisliv korak.

  Danas, kada često slušamo kako mladi odlaze iz naše zemlje, primer Tine Đorđević je vredan pažnje. Karijeru na izuzetno visokim pozicijama u svetu biznisa kojim se bavila u Bernu, Frakfurtu ili Minhenu odlučila je da zameni za život u Beogradu, gde radi na mestu direktora Sektora za marketing u Apoteci “Beograd”.

  Nakon godina studija i rada provedenih po najvećim evropskim i svetskim metropolama, sa obiljem znanja i iskustva, srce vas je vuklo da se ipak vratite u svoju zemlju?

  Znam da zvuči čudno, ali meni je to jedino prirodno. Moram na samom početku da naglasim da, iako sam ovde živela prilično bezbrižno i ušuškano, ipak me je velika želja vukla da studiram u inostranstvu. Otišla sam prvo u Švajcarsku, a nakon toga i u Nemačku. Bila sam vođena željom da upijem što više znanja i, kao i svako ko se otisnuo na taj put, nosim neverovatna životna iskustva. U čitavom tom procesu, kao što svako sa ovih prostora kad ode u inostranstvo, dobije preporuku da se nekome javi kad tamo stigne, tako sam i ja imala priliku da upoznam sjajne ljude iz  najrazličitijih sfera života, kao i iz najviših struktura tamošnjeg društva u oblasti politike, ekonomije, kulture.

   

  Kako je to tamo izgledalo?

  Uverila sam se bezbroj puta da su mnogi od onih koji su na najvišim pozicijama u oblastima kojima se bave ujedno i najjednostavniji ljudi, koji su bili veoma voljni da mi pomognu, da me upute, da sa mnom podele znanja koja imaju. Ta podrška mi je mnogo značila. Sa nekima od njih i dalje negujem divno prijateljstvo.

  Od samog početka tražila sam način kako da ispitam svoje granice, ali pre svega kako da ih pomerim. Za mladu osobu svako odvajanje od porodice i prijatelja predstavlja i najtežu i najdivniju fazu. U jednom trenutku nađete se u potpuno nepoznatom svetu, a već u sledećem otkrijete da je ceo svet vaš. Nakon završenih master studija, na Evropskom univerzitetu za Internacionalni menadžment kao jedan od najboljih studenata želela sam da odem korak dalje. Nakon studija, odlučila sam da i znanje jezika podignem na akademski nivo. Diploma koju sam stekla na prestižnom Gete univerzitetu u Frankfurtu za nemački jezik za mene je ogromna lična pobeda, koja će me uvek podsećati na sve ono što sam prošla na tom putu. To mi i danas u nekim izazovnim momentima vraća snagu i veru da je sve moguće. Zato sam poželela da se vratim u svoju zemlju, koja je počela da se budi i koja sve više postaje nalik najvećim evropskim zemljama, da unesem deo iskustva koje sam ponela iz sveta u kom sam provela godine učenja i rada.

  Odakle takvo samopouzdanje i vera u sebe?

  Odrasla sam u porodici u kojoj sam podsticana da preuzimam odgovornost za sebe i svoje postupke. I pored puno ljubavi kojom sam bila okružena od najranijeg detinjstva, naučila sam da mi ništa neće pasti s neba i da za ostvarivanje svojih ciljeva sama treba da se potrudim. To osećanje da imam porodicu koja me voli i podržava bezuslovno davalo mi je sigurnost, ali i hrabrost da rizikujem, da zakoračim u nepoznato. Duboko verujem da bez rizika ne možemo da očekujemo velike pomake. Dok ne izađemo iz poznate zone i ne uđemo u nepoznati svet, ne možemo da očekujemo da se bilo šta značajno promeni. Pred sobom sam imala jasno postavljen cilj i nisam dozvolila da me bilo kakva prepreka odvoji od mojih snova i ambicija. Shvatila sam da ne treba da čekam da uslovi postanu savršeni, već da je mnogo važnije da krenem i da se tako usavršavam u onome što me zanima. Tako sam na svom profesionalnom putu došla do željenih pozicija. Znala sam gde želim da budem i tu sam stigla svojim ogromnim trudom. Sigurnost mi je dalo znanje koje sam godinama sticala. Samopouzdanje su mi dali uspesi koje sam nizala. Sve to me je dovelo do rukovodećih pozicija u čuvenoj kompaniji “D2”, kao i u nemačkoj naftnoj industriji.

  Koliko od toga što ste naučili “napolju” primenjujete ovde?

  Sve što sam učila u tako velikim sistemima, sve što smo primenjivali u ovim prestižnim kompanijama – danas imam priliku da primenjujem upravo u Srbiji. Kao direktor marketinga Apoteke “Beograd”, iz dana u dan imam priliku da doprinosim razvoju ovog sistema i presrećna sam što smo na tržištu prepoznati kao lideri u ovoj oblasti, na tržištu u kome vlada jaka konkurencija. Osnažena sam činjenicom da imamo vrhunske proizvode koji su cenovno dostupni, a po kvalitetu ne zaostaju za najvećim svetskim brendovima.

  Šta danas čini jednu modernu i uspešnu ženu?

  Modernu ženu koja je uspešna u svom poslu odlikuju ambicioznost, integritet, jasnoća, samopouzdanje, želja za učenjem.

  Koliko je i izgled važan za jednu modernu poslovnu ženu?

  Duboko verujem da lepota svake osobe dolazi iznutra. Unutrašnje zadovoljstvo najbolji je preparat za dobar izgled. Onoliko koliko smo spremni da vodimo brigu o sebi, svom telu, svom licu, svojoj garderobi – toliko smo spremni da se posvetimo svim ostalim aspektima svog  života, kako privatnog tako i profesionalnog.

  Kako vi to radite?

  Vodim računa o hrani i trudim se da svom organizmu pružim one namirnice koje će mi dati snagu za tempo kojim živim. Sport je, takođe, nezaobilazna stvaka u mom životu. Volim da trčim i to je navika koju sam stekla u najranijem detinjstvu. Mnogima je trčanje dosadno, a za mene je izvor opuštanja, kreativnog procesa, kao i oslobađanja od stresa. San igra isto tako važnu ulogu. Iako mi je nekada dan kratak za sve što želim da uradim, trudim se da obezbedim sebi dovoljno sna, kako bih što kvalitetnije obavila sve svoje aktivnosti.

  Da li verujete u onu poznatu frazu “odelo  (ne) čini čoveka”?

  Odelo, samo po sebi, ne može da nadomesti nedostatke neke osobe. Ako nema suštine, nju garderoba ili skup brend nikada neće zameniti. Sa druge strane, neko ko je iznutra ispunjen, ko je svestan sebe i svojih kvaliteta, ko je zadovoljan i ispunjen poslom koji voli i životom koji živi – svojim načinom odevanja i stilom i te kako može da pojača sliku o sebi. Mislim da dobro “odelo” vrlo lako izgubi sjaj ako ga nije ponela kvalitetna osoba, a da izuzetno dobije na lepoti kada ga nosi ličnost koja je zadovoljna sobom.

  Da li je i koliko je danas teže ženama nego muškarcima da nađu pravu biznis kombinaciju za posao?

  Ženama je, naizgled, dat veći prostor da budu kreativne kada je odevna kombinacija za posao u pitanju, ali često viđam i mnoge sjajno odevene muškarace, koji kombinovanjem naizgled nespojivih boja, kao  i nekim smelim odabirima kravate, kaiša ili cipela, na primer, umeju da skrenu pažnju i da njihova priroda upravo kroz garderobu dođe do izražaja.

  Kako biste vi opisali vaš poslovni stil?

  Smatram da moj stil govori mnogo o tome ko sam. Ne volim prosečnost, pa samim tim ni uniformisanost. Ja sam svoja i mislim da se na meni to vidi. Pratim trendove, ali svemu dajem lični pečat. Volim prefinjenost i autentičnost. Volim jedinstvenost. Oduvek sam znala da sam osobena i drugačija i nikada se nisam trudila da budem kao i svi ostali. Naučila sam da pratim sebe, svoj osećaj, svoj stil, svoje vrednosti. To je moj lični recept za izdvojanje iz mase i moj način da pokažem ko sam i koliko vredim.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Andreja Damnjanović

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE