Momirović: Evropi predstoji ogromna ekonomska kriza, moramo da zaštitimo male firme

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Momirović: Evropi predstoji ogromna ekonomska kriza, moramo da zaštitimo male firme

  Odlukom o isplati tri neto plate i odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa, Vlada Srbije je bukvalno spasila ekonomiju zemlje i to je činjenica. Nikada u istoriji ove zemlje privatni sektor nije dobio podršku u tom obimu. Takođe mera ekonomske intervencije u iznosu od 100 evra je pogodila suštinu problema jer je kriza izazvana koronom kriza tražnje i neophodno je stimulisati je”, izjavio je za Nedeljnik Tomislav Momirović, predsednik UO Mona hoteli.

  “Ne mogu da se “spinuju” ekonomski pokazatelji u protekle četiri godine. Da nije bilo korone, I ove godine bi imali respektabilan rast društvenog proizvoda i nastavili pozitivan trend. Podsetio bih vas da je u poslednjih nekoliko godina Srbija postala najotvorenija zemlja u Evropi i da samo u našu zemlju možete da uđete bez vize i iz Kine i iz EU, Rusije, SAD. Indije, Turske… To je fantastično i nije ni čudo da je turistički sektor pre korone rastao nekoliko godina za redom po stopama iznad 15% u odnosu na BDP”, naveo je Momirović. On je na početku vanrednog stanja, bio jedan od retkih koji je upozoravao na mogućnost otpuštanja.

  “Ono što sam govorio na pocetku ove krize i naišao na osude je da je ispred nas najveća ekonomska kriza u Evropi u poslednjih pedeset godina. Danas to govore svi i zaboravili su na teške reci koje su mi bile upucene. Moram takodje da naglasim da mi prakticno nismo nikoga otpustili zbog krize izazvane koronom, a moj apel je bio upucen kako bi zaštitile pre svega male kompanije i mali hoteli. Te firme su jako ugrožene, mi kao velika kompanija cemo izdržati i ovo kao što smo uspeli da izdržimo rat sa NATO ili veliku ekonomsku krizu 2008.-2013”, tvrdi Momirović.

  Izvor: Nedeljnik

  Foto: Mona

  What's your reaction?

  Komentari

  • Toni

   Kada udari kriza i nestane tražnje za nekim poslom (turizam i ugostiteljstvo na primer) valjda je logično da firme smanje troškove tako što će deo radnika dobiti otkaz a finansijska sredstva kojima firme raspolažu biće upotrebljena za pokrivanje neophodnih izdataka. Kada i ako kriza prodje i poraste potražnja za ugostiteljskim uslugama, firme će prema svojim potrebama zaposliti ili iste ili neke druge radnike. Postavlja se pitanje šta će raditi ljudi koji ostanu bez posla. Ako je nošenje tacne i kuvanje jedino što umeju da rade ili ne žele ništa drugo da rade, onda će čekati bolja vremena i trošiti uštedjevinu na osnovne potrebe, kao što to rade i firme. A ako znaju i žele mogu da probaju da u medjuvremenu rade i nešto drugo. I za firmu i za zaposlenog bi trebalo da važe ista pravila. Ništa u životu nije sigurno i ako nismo mudri i oprezni, loše ćemo proći. Živeti kao da se nikada ništa loše neće desiti a ako se i desi neko drugi će da nam reši problem je razmišljanje deteta do 4. razreda osnovne škole. Uzimati na silu onima koji su mudri i oprezni i davati onima koji nisu je, da budem blag na rečima, nemoralno. Davati svoje pare da se pomogne nekome jeste moralno.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE