"Morava" čeka Vidovdan

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Morava” čeka Vidovdan

  Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović potpisala je u Kraljevu Ugovor o nenovčanom ulogu Srbije u privredno društvo Aerodromi Srbije radi povećanja osnovnog kapitala tog društva, čime se omogućava da Srbija, posle niškog i beogradskog, dobije treći međunarodni aerodrom.

  Ministarstvo je navelo da se potpisivanjem ugovora kojim država preduzeću Aerodromi Srbije prenosi imovinu vrednu 1,18 milijardi dinara, uključujući i pristanišnu zgradu i platformu, stvaraju uslovi za funkcionisanje aerodroma “Morava” kao mešovitog, civilno-vojnog.

  Vlada Srbije će u taj aerodrom uložiti i dodatnih oko 8,5 miliona evra za osposobljavanje poletno-sletne staze, opremanja aerodroma, obuke i zapošljavanje oko 50 ljudi i druge troškove neophodne za funkcionisanje aerodroma.

  Realizacijom tih ulaganja, planirano je da Aerodrom “Morava” od 28. juna 2019. bude spreman za prihvat putnika i robe, a do tada se planira i završetak procesa sertifikacije za međunarodni aviosaobraćaj.

  Aerodrom u Lađevcima inicijalno će moći da primi avione tipa ATR-72 i B-737, da bi kasnije, nakon dogradnje i proširenja piste i staza za voženje, mogao da primi sve vazduhoplove bez ograničenja, uključujući i B-747.

  Zorana Mihajlović je ugovor potpisala sa direktorom Aerodroma Srbije Zoranom Pavlovićem, koji je u Kraljevu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, potpisao i Ugovor o zajedničkom korišćenju manevarskih površina, zone aerodroma za zajedničko korišćenje, tj. piste i staza za voženje (tzv. taksi staza).

  Da će aerodrom Lađevci za Vidovdan biti otvoren za civilni saobraćaj, u petak je u Kraljevu najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Krug

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE