Može li pandemija da donese novi POTEZ bez presedana – negativne kamate?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Može li pandemija da donese novi POTEZ bez presedana – negativne kamate?

  Promene koje je koronavirus doneo na finansijskom tržištu mogle bi da rezultiraju i nečim donedavno nezamislivim: negativnim kamatnim stopama u Americi.

  Iako američka centralna banka Fed za sada odbacuje takvu mogućnost, devastirajući ekonomski i financijski efekt koji je pandemija donela naveo je investitore na razmišljanja da li je moguć takav drastičan zaokret u monetarnoj politici Feda.

  Sve više poklonika

  Početkom nedelje kretanja na finansijskom tržištu u SAD-u sugerirala su da takva razmišljanja imaju sve više poklonika. Naime, u ponedeljak su opcije na kamatne stope – koje sugerišu tržišna očekivanja o monetarnoj politici – implicirala 23 odsto šansi da do kraja godine Fedove ključne kamatne stope zarone ispod nule, pokazuju podaci Bank of America. Još nedelju dana ranije takva je mogućnost iznosila svega 9 do 10 odstp.

  Od potpuno teoretske, negativne kamatne stope postale su praktična mogućnost, smatra Michael Purves, direktor kompanije Tallbacken Capital Advisors. Scott Minerd, glavni investicioni direktor u Guggenheim Partners, smatra da postoji mogućnost da Fedov otkup obveznica gurne prinose u negativno područje.

  Projekcije te kompanije govore da bi prinos na 10-godišnju obveznicu krajem 2021. mogao dosegnuti -0,5 odsto.

  Posledice bez presedana

  Posledice bez presedana koje je donela pandemija već su prisilile Fed na poteze kakvi se ne pamte, poput odluke o kupovini korporativnih obveznica koje imaju špekulativni kreditni rejting.

  Na pitanje šta bi negativne kamatne stope u SAD-u značile za globalni finansijski sistem ako bi do njih i došlo, analitičar Mate Jelić za Poslovni dnevnik kaže da bi posledice bile mnogobrojne, a pomaci na finansijskom tržištu brzi.

  “U tom slučaju izglednim se čini slabljenje dolara, rast cena obveznica dok je za tržište deonica teško predvideti ishod”, smatra Jelić.

  Inostrani analitičari smatraju da bi negativne američke kamate imale veći disruptivni efekat na finansijska tržišta od višegodišnjeg razdoblja negativnih kamata u Evropi i Japanu.

  “U SAD-u kompanije se oslanjaju na kreditno tržište prilikom finansiranja. Uvođenje negativnih kamatnih stopa poremetilo bi vrednovanje mnoštva hartija od vrednosti”, smatra Ayako Sera, analitičar japanske banke Sumitomo Mitsui.

  Podsetimo, niža vrednost trenutnog Fedovog raspona kamatnih stopa već je sada na nuli.

  Negativne kamatne stope do sada su razmatrane kao sredstvo još snažnijeg monetarnog podsticanja ekonomskog rasta. Međutim, iskustva iz Evrope i Japana pokazuju da to baš i nije tako.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE