"Na 150 km od Beograda nema inženjera za 2.000 EUR" - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Na 150 km od Beograda nema inženjera za 2.000 EUR”

  Predsednik Srpskog poslovnog kluba “Privrednik” Zoran Drakulić ocenio je kao “zastrašujuće” to što je obim domaćih privatnih investicija u Srbiji prošle godine opao za 40 odsto.

  Naglasio je da privrednici nemaju ambijent koji bi im omogućio da imaju poverenje da ulažu u svojoj zemlji, zbog čega investiraju u zemlje regiona.

  “Sada imate trend bega domaćeg kapitala. Selimo se na okolna tržista gde se bolje osećamo”, rekao je Drakulić na konferenciji Beogradske berze i naveo da privrednici iz Srbije ulažu mnogo sredstva u poslove u Bugarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

  Drakulić je istakao da novca za ulaganje ima, da je kapital jeftin i da domaće kompanije mogu da se zadužuju, ukoliko je potrebno, kao i da dovedu u zemlju strane fondove.

  “Moramo da vratimo poverenje domaće privrede za ulaganje, jer ne možemo da sanjamo rast od pet odsto bez domaćih investicija”, rekao je on.

  Smatra i da su domaći i strani ulagači neravnopravni po pitanju subvencija koje država daje, navodeći da je oko 80 odsto subvencija koje su do danas date, završilo kod stranih investitora.

  Drakulić je rekao da bi ministarstva ekonomije i finansija trebalo da imaju intenzivan dijalog sa domaćim privrednicima, jer oni imaju znanje i iskustvo, koji bi mogli da budu dragoceni za planiranje i realizaciju daljeg rasta srpske privrede.

  “Svi čekaju i da neće da investiraju dok se ne vrati poverenje i dijalog sa državom”, ukazao je Drakulić.

  Naveo je i da će srpska privreda tek osetiti problem nedostatka radne snage i da će radna snaga morati da se uvozi u Srbiju.

  “Ne možemo da nađemo na 150 kilometara od Beograda inženjere za 2.000 evra”, rekao je on.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milan

   "Naveo je i da će srpska privreda tek osetiti problem nedostatka radne snage i da će radna snaga morati da se uvozi u Srbiju." I Predsednik ga poslušao, uvodi "mali Šengen". Eto nama radne snageeeeeeee...

  • jasna

   Kada privrednici, domaći ili strani budu cenili radnike i plaćali ih realno, spram stručnosti i doprinosu kompaniji u kojoj rade, sve će se promeniti i popraviti. Time će i ranici moći da žive od svojih plata i neće odlaziti u druge zemlje gde su bolje plaćeni. Država mora sa svoje strane da stvori ambijent za ravnopravnu tržišnu utakmicu, što sada nije slučaj, a ne zna se ni kada će biti.

  • Nemanja

   Ko je lud da ulaže u bilo šta u Vučićevoj Srbiji?

  • Filozof

   U njegovim godinama bi trebao da je mudriji i više misli. A ne da glumi patriotizam. Nije zapad rušio Miloševića a sa njima komunizam/socijalizam da bi dozvolio državne/narodne fabrike, proizvodnju i prodaju. Već da bi doneo demokratiju, kapitalizam, liberalizam a sa njime njihovu zapadnu/stranu robu, koja se proizvodi u stranim/domaćim zemljama. Zato i imako jak uvoznički lobi. Na kraju krajeva ako on sutra bude padao umesto njega će se pojaviti domaći, privatni vlastelinski/gospodarski ljudi. Koji će morati da finansiraju političke partije.....! Nadam se da kada sutra budemo morali da uvozimo i vraćamo radnu, iskusnu domaću/stranu snagu da će je plaćati skupo i u zlatu. I da se neće upecati na nacionalnost, domovinu i rodnu grudu. Jer oni da su želeli da ih sačuvaju i zadrže ne bi zezali te koji su otišli. Bilo da su bili živi dok su odlazili ili da su nečiji potomci.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE