Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Na mladima Srbija NE OSTAJE

Većina mladih u Srbiji, njih 64 odsto, planira da se iseli iz zemlje, pokazuju rezultati predstavljenog Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2019. godinu.

“Skoro dve trećine ispitanika planira da napusti Srbiju, od kojih bi se više od 60 odsto preselilo u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države”, rekao je generalni sekretar Krovne organizacije mladih Stefan Đorđević.

Takođe, većina mladih smatra da su lična poznanstva i kontakti i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja.

Istraživanje pokazuje da kod mladih preovladava mišljenje da je visoko obrazovanje diskreditovano lažnim diplomama i fantomskim privatnim fakultetima i da odlaze u inostranstvo jer se tamo više ceni njihovo znanje.

Prema Đorđevićevim rečima, dok se tvrdi da postoji politička volja da se poboljša položaj mladih, u Sektoru za omladinu Ministarstva za omladinu i sport radi samo devet zaposlenih, a budžet za mlade predstavlja 0,09 odsto državnog budžeta Srbije.

Istraživanje je sprovedeno od od maja do jula, na uzorku od 1.238 ispitanika.

Tek četvrtina radi ono za šta se školovala

Mladi sve više odlaze iz Srbije, na prvom mestu zbog verovanja da će u inostranstvu imati bolju perspektivu prilikom školovanja, a kasnije i zaposlenja, izjavila je povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih poverenica Brankica Janković.

Prema njenim rečima, mladi su često diskriminisani prilikom zapošljavanja jer se kao uslov traži iskustvo koje oni nemaju gde da steknu.

Pozitivno je to što podaci pokazuju da je uprkos lošoj statistici, procenat nezaposlenih mladih smanjen, ali tek četvrtina mladih radi ono za šta se školovala.

Istovremeno, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stiže čestitika ministra povodom Međunarodnog dana mladih.

Ministar Zoran Đorđević je poručio da Vlada Srbije ulaže u unapređenje položaja mladih svih uzrasta i njihov ostanak u zemlji.

Dodaje se da se stalno radi na razvoju projekata podrške kroz IPA programe, kako bi osiguralo podršku mladima da nađu zaposlenje i smeštaj do njihovog potpunog osamostaljivanja i postizanja ekonomske nezavisnosti.

Ministarstvo je, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, pripremilo Paket usluga koji obuhvata različite treninge i edukacije, za svaku mladu osobu prijavljenu na evidenciji nezaposlenih lica.

Na osnovu podataka NSZ, stopa nezaposlenosti u julu ove godine je smanjena za 14,3 odsto u odnosu na jul 2018. godine, a od početka 2019. godine, zaposleno je 44.549 mladih.

Izvor: Beta, Agencije

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE