Na niži neto rezultat NIS-a osim nafte uticali i povećani troškovi amortizacije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na niži neto rezultat NIS-a osim nafte uticali i povećani troškovi amortizacije

  Naftna industrija Srbjie (NIS) objavila je finansijske izveštaje za prvih šest meseci koji su doneli najslabiji krajnji rezultat još od 2009. godine, faktički kada je kompanija preuzeta od strane Gazpromnjefta, kaže broker Nenad Gujaničić.

  -Prihod NIS-a u periodu januar-jun iznosio je 117,4 milijarde dinara što je dva odsto niže u odnosu na isti period 2018, usled niže prosečne cene sirove nafte (pad od šest odsto) ali i pada naturalnog obima prodaje. Ključna mera profitabilnosti, pokazatelj EBITDA (profit pre kamata, poreza i amortizacije), oslabila je za 34 odsto na 15,9 milijardi dinara, dok je neto dobitak pao 72 odsto na 3,2 milijarde dinara, kaže on.

  Osim niže cene sirove nafte, na niži neto rezultat uticali su i povećani troškovi amortizacije (rast od 840 milliona dinara) i neznatno trošak negativnih kursnih razlika (negativan doprinos od 106 miliona dinara).

  -Međutim, ključni pritisci na profitabilnost došli su iz internih redova odnosno ticali su se remonta i modernizacije Rafinerije Pančevo koja je očito sprovođena u dužem vremenskom periodu od planiranog. I dok je proizvodnja nafte u prvih šest meseci bila neznatno preko plana (pad od tri odsto na 641 hiljadu uslovnih tona), prerada je pala 29 procenata na 1.204 hiljade tona (posledica obustava rada Rafinerije), dok je promet bio niži za devet procena na 1.519 hiljada tona, kaže on.

  NIS je nastavio sa velikim ulaganjima i u prvih šest meseci (CAPEX 18,4 milijarde dinara), pre svega usled finalizacije projekta „duboka prerada“ čiji je start pomeren sa septembra prema kraju godine.

  S obzirom na trenutno veoma mršav krajnji rezultat, ukoliko kompanija ne promeni racio isplate dividende (procenat dobiti koji se isplaćuje akcionarima) izvesno je da naredne godine akcionari NIS-a mogu računati na niže dividende.

  Ove godine u te svrhe je opredeljeno 6,5 milijardi dinara odnosno 39,97 dinara bruto po akciji (za fizička lica neto iznos od 33,97 dinara po akciji). Računajući i ovogodišnju raspodelu, NIS je akcionarima isplatio dividende od oko 335 dinara po akciji, a rekordan iznos je bio 2014. godine kada je isplaćeno 80,2 dinara po akciji.

   

   

   

  Izvor: Jelena Stojanović

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE