Na Zapadnom Balkanu 1.400.000 radnika "NA CRNO"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na Zapadnom Balkanu 1.400.000 radnika “NA CRNO”

  Učesnici regionalne radionice u Sarajevu pokušali su da pronađu način kako da se kroz strukturiran pristup regionalnoj saradnji reši pitanje neprijavljenog rada i neformalne ekonomije na Zapadnom Balkanu, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

  Predstavnica RCC Maja Handžinska Trendafilova kaže da je, prema grubim procenama, ukupni gubitak prihoda u šest ekonomija Zapadnog Balkana zbog neprijavljenog rada nekoliko milijardi evra, “što su značajna sredstva koja su mogla da se iskoriste za poboljšanje usluga ili za infrastrukturne projekte”.

  RCC je naveo da je procena ukupnog broja neprijavljenih radnika na Zapadnom Balkanu 1.400.000 ljudi.

  “Osim toga, u anketama o radnoj snazi procenjuje se da između 20 i 30 odsto zaposlenih osoba radi neprijavljeno, dok prema istraživanju preduzeća koje sprovodi Svetska banka skoro se polovina, odnosno 49,2 odsto preduzeća u regionu takmiči sa firmama koje rade na crno”, navodi se u saopštenju.

  Radionicu, na kojoj su se okupili predstavnici Zapadnog Balkana, socijalni partneri, stručnjaci iz regiona i šire, organizovao je projekat RCC “Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE