Nafta odjednom u manjku, cene polako rastu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nafta odjednom u manjku, cene polako rastu

  Najnoviji izveštaji ukazuju da se tržište nafte suočava sa iznenadnim manjakom, što je već dovelo do izvesnog poskupljenja crnog zlata, a očekuje se i dalji rast.

  Izveštaji Goldman Saksa, OPEK i Međunarodne agencije za energetiku ukazuju da se tržište suočava sa iznenadnim manjakom crnog zlata. Pad prozvodnje rezultat je smanjenja investicija u zemljama izvoznicama nafte.

  Goldman Saks upozorava da je smanjenje proizvodnje dovelo do poremećaja u snabdevanju. Na manjak nafte odmah su reagovale svetske berze, cena sirove nafte skočila je za 1,8 odsto, tako da barel košta od 47 do 48 dolara. Očekuje se dalji rast do 50 dolara.

  “Ne vidimo mnogo dokaza da ponuda i potražnja pokazuju bilo kakve realne znake da se vrate u ravnotežu”, ukazuje glavni ekomnomista Goldman Saksa Džeremi Betston Ker.

  Kretanja na naftnom tržištu diktira ponuda i tražnja, ali i kratkoročni poremećaji usled krizih i ratnih žarišta i klimatskih nepogoda. Primeri su napadi na naftovode u Nigeriji ili požar u Kanadi, kada je ta zemlja za trećinu morala da smanji proizvodnju.

  “Mnogo toga će zavisti i od Saudijske Arabije, pošto je tamo smenjen ministar za naftu i od politike koju će novi ministr sprovoditi. To je od ključnog značaja za kretanje cene u budućnosti. Kada je reč o kretanju cena na dugi rok, on će najviše zavisiti od ekonomskog oporavka u Kini”, smatra Nikola Bulajić iz FXLidera.

  Glavni ekonomista Goldman Saksa navodi da mnogi očekuju da će se možda udeo iranske nafte povećati u snabdevanju. “Ali, ja mogu reći da je to marginalno, ne može da traje”, dodaje Betston Ker.

  Sve oči su uprte u novi sastanak OPEK početkom juna, ali se ne očekuje veći zaokret u politici proizvodnje u okviru OPEK, organizacije koja za 2017. godinu predviša još veći manjak nafte.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE