Nafta poskupljuje zbog odluke ORES-a da ograniči proizvodnju, ali nedostatak detalja o postignutom dogovoru koči rast cena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nafta poskupljuje zbog odluke ORES-a da ograniči proizvodnju, ali nedostatak detalja o postignutom dogovoru koči rast cena

  Cene nafte su počele da padaju tokom trgovanja u četvrtak, jer je tržište prilično skeptično nastrojeno u pogledu toga kako će zemlje ORES-a da sprovedu planove o ograničavanju proizvodnje, o čemu su postigle dogovor prethodni dan.

  Posle odluke zemalja članica ORES-a na sastanku u Alžiru o ograničavanju nivoa proizvodnje nafte na 32,50 miliona barela nafte dnevno, počevši od novembra ove godine, naftni fjučersi su prvo povećali prednost akumuliranu tokom prethodne sesije.

  U međuvremenu su fjučersi nafte marke Brent i WTI već više od dve nedelje daleko od maksimalne vrednosti, jer se tržište fokusiralo na nedostatak opipljivih detalja vezanih za postizanje sporazuma.

  “Investitori i trejderi su skeptični, i s razlogom. Oni najskeptičniji su postavili pitanje o totalnom odsustvu detalja oko dogovora, uključujući potencijalno problematično pitanje o tome, koje zemlje će smanjivati proizvodnju”, rekao je Majkl Makarti iz CMC Marketsa.

  ORES je objavio da će konkretan nivo proizvodnje za svaku zemlju članicu biti usaglašen na sastanku u novembru, kada bi kartel mogao da ponudi da se inicijaivi pridruže i proizvođači koji nisu članovi ove organizacije, kao što je Rusija.

  Analitičari Goldman Sachsa smatraju da će dogovor obezbediti povećanje cena nafte za 7-10 dolara u prvoj polovini sledeće godine, ali sumnjaju da će sporazum biti poštavan na duži rok.

  Do 11.08 po moskovskom vremenu fjučerski nafte marke Brent su se trgovali po 48,46 za barel (za 0,47 odsto ispod prethodnog zatvaranja), posle rasta do 49,09 dolata na otvaranju trgovanja, odnosno maksimalnog pokazatelja od 9. septembra, prenosi Reuters.ru.

  Fjučersi američke nafte marke WTI su pali za 0,23 odsto, na 46,94 dolara za barel, dostigavši prethodno maksimum od 47,47 dolara od maksimalnog pokazatelja od 8. septembra.

  “Vidimo da nedostaje jasnoća i da nema detalja, zato ljudi registruju profit”, rekao je Virendra Čauhan iz Energy Aspects.

  Malu podršku nafti pružili su podaci Uprave za informisanje o energetici (EIA), koji su pokazali pad rezervi nafte u Sjedinjenim Državama za 1,9 miliona barela u nedelji koja se završila 23. septembra. Analitičari su, pak, očekivali rast od 3,0 miliona barela.

  U međuvremenu, rezerve u Sjedinjenim Državama ostaju na rekordno visokom nivou za ovo doba godine, objavila je EIA.

  Izvor: ru.reuters.

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE