Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

NAJGORI smo regionu, otud inicijativa “1 posto za kulturu”

Grupa aktera sa kulturne scene u Srbiji pokrenula je inicijativu za promenu politike finansiranja kulture, zahtevajući da izdvajanje za kulturu bude minimalno jedan odsto ukupnog državnog budžeta, piše Seecult.

Inicijativa je zasnovana na rezultatima istraživanja o izdvajanjima za kulturu u zemljama u regionu, prema kojima su ukupni budžeti Srbije i Beograda drugi najveći u regionu, ali da su, procentualno, izdvajanja za kulturu niža nego u svim drugim državama i glavnim gradovima regiona.

Rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope (CESK), u saradnji sa Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije, pokazuju da je izdvajanje za kulturu u Srbiji na državnom nivou svega 0,74 odsto, a na gradskom 4,12 odsto.

Rezultati komparativnog istraživanja pokazuju da je u periodu od 2015. do 2019. godine procentualno izdvajanje za kulturu u odnosu na ukupan državni budžet bilo najveće u Severnoj Makedoniji (tokom posmatranog perioda preko dva odsto, a u 2019. godini 1,55 odsto) i Sloveniji (u 2019. godini – 1,68 odsto).

Izdvajanja za kulturu u Crnoj Gori su bila stabilno iznad 1 odsto, a najmanji procenat ukupnog budžeta u posmatranom periodu izdvajan je u Hrvatskoj (2019 – 0.88 odsto) i Srbiji (2019 – 0,74 odsto).

U izdvajanjima po glavi stanovnika, u 2019. godini daleko prednjači Slovenija (78 evra), potom Hrvatska (39 evra), Crna Gora (36 evra), Severna Makedonija (28 evra), dok najmanje izdvaja Srbija – samo 11 evra za kulturu po glavi stanovnika.

U želji da se takvo stanje sistemski menja, grupa aktera sa domaće kulturne scene pokrenula je inicijativu “1% za kulturu”, za povećanje izdvajanja za kulturu u budžetu Srbije na minimalno jedan odsto.

Taj procenat preporučuje i UNESCO, smatrajući da se time obezbeđuje minimalni budžetski podsticaj za razvoj savremenog stvaralaštva i očuvanje nasleđa kroz učešće sva tri sektora.

Izvor: N1, SEEcult

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE