NAJJAČA svetska ekonomija PODBACILA - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJJAČA svetska ekonomija PODBACILA

  Američka privreda porasla je u 2019. najslabije u tri godine, pogođena oštrim padom korporativnih investicija i štetnim trgovinskim tenzijama.

  Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je prošle godine 2,3 posto, pokazali su podaci Ministarstva trgovine.  To je znatno slabije od tri posto, koliko je zacrtala američka vlada u mandatu predsednika Donalda Trampa.

  Rast je najslabiji od 2016. i slabiji od tri posto drugu godinu za redom. U 2018. najveća svetska ekonomija porasla je 2,9 posto.

  U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu BDP je uvećan 2,1 posto na godišnjem nivou, kao i u prethodna tri meseca. Podršku rastu pružili su niski troškovi zaduživanja koji su podstakli veće kupovine motornih vozila, kuća i drugih krupnijih artikala.

  Rast je pogurala i povećana državna potrošnja, što je pomoglo nadoknaditi slabiju dinamiku kod akumulacije zaliha.

  Ulaganja kompanija u četvrtom kvartalu su opala 1,5 posto, što je treći kvartalni pad za redom i najduži period kontinuiranog pada od 2009. godine. Kompanije su na kraju 2019. smanjile izdvajanja za postrojenja, zgrade i opremu.

  Poslovne investicije dodatno je pogodila privremena obustava proizvodnje spornog Boingovog aviona 737 MAX, koji je objavio prvi godišnji gubitak u poslovanju od 1997. godine, podseća Rojters.

  Rast lične potrošnje znatno je usporio u zadnja tri prošlogodišnja meseca, na 1,8 posto, nakon 3,2-procentnog rasta u prethodnom tromesečju. Lična potrošnja ključni je faktor američkog BDP, zaslužna je za više od dve trećine ukupne aktivnosti u najvećoj svetskoj privredi.

  Zalihe su uvećane za svega 6,5 milijardi dolara, najmanje od drugog kvartala 2008. godine, nasuprot izdašnih 69,4 milijardi u trećem kvartalu. Slabija ulaganja u zalihe umanjila su stopu rasta BDP za 1,09 procentna boda u četvrtom kvartalu, pokazuje izveštaj američke vlade.

  Izvor: Index

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bor Boranin

   Како су у "Крушику" умешани високи политички функционери и њихови родитељи и пријатељи није чудно што је ДРИ нашао непотпуну документацију. Непотпуни је и новчани биланс, јер је у већини "испарио". По многим питањима у вези наменске и "Крушика" оглашавао се и неуморни и све знајући , по овом још чека да се изјасни министар др Сте....?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE