NAJLAKŠE je naći NAJJEDNOSTAVNIJI posao - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

NAJLAKŠE je naći NAJJEDNOSTAVNIJI posao

U ovom trenutku ima 527.000 lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kaže direktor te službe Zoran Martinović, dodajući da se do posla najlakše dolazi u Beogradu i Vojvodini, a najteže na jugoistoku Srbije.

Martinović je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je aktuelna stopa nezaposlenosti u Srbiji 12,1 odsto, ali da su ti podaci već zastareli i da se čekaju rezultati za prvi kvartal koji će biti dostupni na kraju avgusta.

Kaže da je stopa nezaposlenosti u odnosu na isti period prošle godine za 2,7 odsto manja, kao i da od 2014. godine vladaju pozitivni trendovi na tržištu rada i da je slika na terenu zadovoljavajuća.

Osim radnika koji rade na sezonskim poslovima, najlakše do posla dolaze oni koji su spremni da rade na najjednostavnijim poslovima.

Takođe, postoji konkretna tražnja za profilima za koje su potrebne određene veštine i sposobnosti: u građevinarstvu, zanatskim poslovima, ugostiteljstvu, turizmu, IKT industriji. Traže se i lekari sa specijalizacijama, pravnici, inženjeri, farmaceuti…

Martinović kaže da i sada postoji veliki broj lica na evidenciji Nacionalne službe koji dugo traže posao. Ističe da lakše dolaze do posla oni koji su aktivni i koji se informišu.

Prema njegoivm rečima, teže do posla dolaze oni koji su stariji od 50 godina, a kada je reč o regionima u Srbiji, najviše ljudi se zapošljava u Beogradu i u Vojvodini. Jugoistočna Srbija zaostaje i tu je nezaposlenst viša od 14 odsto, objašnjava on.

Međutim i na tom području nije isto u svakom mestu jer je u Nišu i Leskovcu mnogo veće zapošljavanje nego u nekim opštinama gde ta šansa uopšte ne postoji. Kaže da su i Šumadija i Zapadna Srbija, takođe, iznad proseka ali ne tako visoko.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE