NAJNIŽA prosečna plata u Vojvodini VEĆA od realne plate u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJNIŽA prosečna plata u Vojvodini VEĆA od realne plate u Srbiji

  Novosađani su imali ubedljivo najveće plate u celoj Vojvodini, ali i veću platu od prosečne srpske plate u martu, pokazuju sveži podaci Republičkog zavoda za statistiku, piše 021.

  Prema podacima RZS, prosečna zarada Novosađana u martu je bila 69.084 dinara neto ili 94.883 u bruto iznosu.

  Istovremeno, prosečna plata na nivou Vojvodine je 56.850 dinara neto, a na nivou Srbije 59.681 dinara neto.

  Najniže plate u celoj Vojvodini imali su zaposleni u Srbobranu – 45.443 dinara bez poreza i doprinosa.

  Zanimljivo je da je najniža prosečna plata u Vojvodini i dalje viša od realne plate koju zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, koja se naziva medijalnom zaradom.

  Medijalna zarada je suma do koje zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i koja, prema poslednjim analizama, iznosi 44.818 dinara neto.

  Kad je reč o sektorima rada, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti imaju plate dosta niže od zaposlenih u, recimo, državnoj administraciji ili u javnim preduzećima.

  Tako medicinari mesečno u proseku dobijaju 61.068 dinara neto, zaposleni u administraciji na svim nivoima 69.599 dinara, a u javnim preduzećima na svakog radnika u proseku ode 73.943 dinara neto.

  Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

  Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE