Najskuplji začin na svetu: Otkrivena nova vrsta ŠAFRANA na Fruškoj gori! (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najskuplji začin na svetu: Otkrivena nova vrsta ŠAFRANA na Fruškoj gori! (FOTO)

  Na Fruškoj gori otkrivena je nova vrsta šafrana. U pitanju je šumski šafran „Crocus tommasinianus“, saopštio je Nacionalni park Fruške gore.

  Fruška gora je botanički dobro istražena i do sada se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih do sada nije našao, navodi se na sajtu Nacionalnog parka.

  Međutim, ove godine su ipak uočeni i to na samo jednom mestu u zapadnom delu planine. U pitanju je šumski šafran „Crocus tommasinianus”. Iako su na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su, kako se kaže u saopštenju, u završnoj fazi cvetanja.

  U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne atraktivne lukovičaste vrste visokih planina koje krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio. Na mestima gde rastu uvek ih ima u velikom broju, a boja cveta je različita u zavisnosti od vrste, mogu biti beli, žuti, ljubičasti ili šareno obojeni.

  Šafran je u svetu poznat kao najskuplji i najtraženiji začin koji se pravi od prašnika samo jedne od mnogobrojnih vrsta, dok se tri vrste gaje kao ukrasne biljke.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE