Najveća i najdetaljnija slika Rembrantove „Noćne straže“ dostupna onlajn

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveća i najdetaljnija slika Rembrantove „Noćne straže“ dostupna onlajn

  Šta je to što umetničke slike čini neverovatnim? Osim ukoliko niste bili u prilici da ih vidite uživo i pritom ostali zadivljeni – odgovori će uglavnom pristizati iz druge ruke, kroz reči istoričara umetnosti, kritičara, kustosa, galerista itd. Možemo proučavati umetnička dela i kroz knjige, fotografije, ali doživljaj viđenja Rembrantove slike uživo predstavlja potpuno drugačije estetsko iskustvo od gledanja iste preko ekrana.

  U poslednje vreme, međutim, situacija se menja i granice između virtuelnog i ličnog doživljaja umetnosti su zamagljene. Digitalna tehnologija pruža iskustva koja običan muzej pre nije, poput prikazivanja VR slike Salvadora Dalija ili kroz simulirani pristup muzejima u proširenoj stvarnosti.

  Najnoviju digitalnu reprodukciju Rembrantove najpoznatije slike, „Noćna straža“ predstavlja slika od 44,8 gigapiksela, koju je muzej Rijsk objavio na internetu sa mogućnošću zumiranja. Mogućnost zumiranja do neverovatnih detalja čini doživljaj neverovatnim.

  Konačna slika sastoji se od 44,8 gigapiksela (44,804,687,500 piksela), a rastojanje između svakog piksela je 20 mikrometra (0,02 mm). To omogućava naučnicima da detaljno proučavaju sliku. Slika će se takođe koristiti za tačno praćenje budućih procesa starenja koji se dešavaju na slici.

  Izuzetno poznato delo je tako veliko, skoro 12 stopa visoko i preko 14 stopa široko, da su figure na slici gotovo u realnoj veličini. Ipak, čak i kada je bilo moguće približiti se slici uživo, pre nego što je COVID-19 zatvorio mnoge muzeje i ostavio Rembrantova majstorska dela iza zatvorenih vrata, niko izuzev konzervatora se nikada nije mogao toliko približiti kao što je to sada moguće pomoću miša i kopjuterskog ekrana.

  Iskustvo gledanja Rembrantovih poteza ćetkicom, uvećanih kristalnom jasnoćom, ne doprinosi samo našoj spoznaji o Noćnoj straži, kao što navode iz muzeja Rijsk. Ova slika, što je možda najvažnije za većinu ljudi koji će je gledati putem interneta, omogućava nam da zaista komuniciramo sa materijalnošću slike i da je posmatramo na način koji je možda bio moguć samo u prošlosti, tako što bismo lično posetili muzej.

  Pogledajte ogromnu fotografsku reprodukciju „Noćne straže“ i zumirajte bilo koji detalj dok gotovo ne osetite miris boje. Ova slika predstavlja sliku u trenutnom stanju njene restauracije, napor koji je muzej prethodno otvorio za javnost prenosom uživo. Ipak, radovi su zaustavljeni u poslednja dva meseca jer su konzervatori ostali kod kuće. Timsko istraživanje na terenu počelo je ponovo, i nastaviće se barem do 2021.

  Ova ogromna fotografija slike je pojedincima jedina prilika da približno osete njenu monumentalnu važnost.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE